Шольц розповів, як вивів Орбана попити кави під час голосування щодо України

При цьому німецький канцлер зауважив, що таким чином вирішувати всі проблемні питання не варто.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц розповів, як перед голосуванням за початок переговорів про вступ України в ЄС вивів угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана випити кави за межами зали, де проходило голосування.

На прес-конференції в Брюсселі Шольц підтвердив історію, яка до того потрапила ЗМІ, про те, за яких обставин Орбан вийшов із зали, де решта 26 лідерів країн-членів ЄС у той час схвалили початок переговорів із Україною.

За словами Шольца, він запропонував Орбану таймаут, щоб дати можливість країнам-членам ЄС досягти згоди щодо переговорів по Україною. Угорський прем'єр після коротких роздумів погодився, й "тоді ми ухвалили рішення 26-ма голосами".

"Це (вето. – Ред.) не можна вирішувати кожного разу, виходячи за двері. Це для особливих моментів" – пояснив він.

Шольц підкреслив, що вихід Орбана – "не трюк", а пропозиція допомоги: "Це рішення, яке ми ухвалили за взаємною згодою відповідно до наших правил. (Але. – Ред.) це не те, що треба робити кожного разу".

Початок переговорів про вступ України в ЄС

14 грудня на саміті ЄС підтримали початок переговорів з Україною і Молдовою.

Рішення стосовно Києва тривалий час блокувала Угорщина, її вето вдалось подолати, вмовивши угорського прем'єра Віктора Орбана вийти з кімнати під час голосування й таким чином утриматись.

Потім Орбан заявив, що погодився відмовитися від права вето, тому що у нього буде ще багато можливостей заблокувати цей процес.

Вас також можуть зацікавити новини: