REUTERS

Кім Чен Ин не хворий. Вірогідно, він лише ховається від пандемії коронавірусу. Таке нове пояснення загадкового зникнення диктатора КНДР з публічного життя висунули чиновники в Південній Кореї і США.

У Пхеньяні наполягають, що на території соціалістичної країни досі не було жодного випадку зараження SARS-CoV-2 попри спільний кордон з Китаєм, з якого пандемія почалася, - пише The Guardian. Нещодавно з'явилися репортажі про те, що Кім Чен Ин пропустив ключові державні святкування через операцію на серці. Але міністр з об'єднання Кореї Кім Йон Чхоль в Сеулі сказав, що за нинішніх обставин було б розумно припустити, що диктатор КНДР не з'являється на масових заходах з міркувань безпеки.

Читайте такожBloomberg: Сестра Кім Чен Ина могла б очолити КНДР, але чи дозволять їй?

Відео дня

 The Guardian нагадує, що 15 квітня в Пхеньяні пройшла урочиста церемонія, присвячена дню народження засновника Північної Кореї Кім Ір Сена. Але Кім Чен Ин не з'явився на вшануванні пам'яті свого діда.

"У нас є розвідувальні можливості, які дозволяють нам впевнено сказати, що в Північній Кореї нічого надзвичайного не відбувається", - сказав Кім Йон Чхоль під час парламентських слухать.

"Кім Чен Ин не пропускав річницю з дня приходу до влади. Але багато подій включно зі святкуваннями й бенкетами були скасовані через загрозу коронавірусу. Не думаю, що в цьому є щось незвичне, зважаючи на ситуацію", - додав південнокорейський міністр, назвавши при цьому репортажі про операцію на серці Кім Чен Ина "фальшивими новинами".

Чиновники США стверджують, що диктатор КНДР вирушив на приватному бронепотязі до східного узбережжя в курортне місто Вонсан, щоб заховатися там від коронавірусу. Південнокорейський міністр Кім Йон Чхоль зауважив, що з січня було щонайменше два випадки, коли Кім Чен Ин зникав щонайменше на три тижні.

Читайте такожЗайнятий: у КНДР повідомили, що Кім Чен Ин працює з документами

Лідера Північної Кореї востаннє бачили на публіці 11 квітня, коли він очолював зустріч політбюро правлячої партії. Державні ЗМІ з того дня не опублікували жодне його фото, однак, щодня публікували інформацію про його розпорядок дня і про дипломатичні звернення до лідерів інших країн. Розмови про те, що Кім Чен Ин перебуває у Вонсані, з'явилися у минулі вихідні після того, як вашингтонська організація 38 North на підставі аналізу супутникових знімків повідомила про появу спеціального потяга диктатора на вокзалі північнокорейського міста.

У вівторок видання NK News також повідомило, що прогулянкові човни, якими Кім Чен Ин часто користується, теж були активні на узбережні впродовж цього місяця.

Північна Корея закрила свої кордони з Китаєм на ранніх стадіях епідемії коронавірусу й відправила в карантин тисячі людей, щоб стримати поширення хвороби. Спостерігачі скептично ставляться до заяв режиму про те, що нібито в КНДР немає епідемії. Представник ВООЗ в Північній Кореї Едвін Сальвадор повідомив минулого тижня, що Пхеньян провів 740 тестів на COVID-19 станом на 17 квітня. І всі вони були негативними.

Керівник сайту Asia Press Хіро Ішімару, який підтримує зв'язок з мережею громадян в Північній Кореї, вважає, що підтвердження самоізоляції Кім Чен Ина може стати доказом поширення коронавірусу в країні.

Читайте такожЗМІ розповіли про стан Кім Чен Ина після операції на серці: "перетворився на овоч"

"Не думаю, що він помер. Якби це було так, там би було більше руху", - вважає Ішімару, який нещодавно спілкувався з північними корейцями біля китайського кордону.

"Одна з теорій говорить про те, що він заразився коронавірусом або люди в його оточенні заразилися. А він ховається тепер", - пояснив Ішімару.

Він також допускає, що режим міг умисне відправити потяг Кім Чен Ина в Вонсан, щоб склалося враження, ніби він перебуває в цьому місті. А насправді диктатор самоізолювався в деінде.

"Вся увага прикута до Вонсана, але існує вірогідність того, що він всіх дурить", - вважає японський журналіст.