Співпраця Китаю та Росії: адмірал НАТО назвав новий небезпечний регіон світу

Офіцер вважає, що на тлі війни не варто розраховувати, що Північний морський шлях буде використовуватися лише для комерційних цілей.

НАТО турбує китайське судноплавство по російському Північному морському шляху. Небезпека в тому, що комерційні та наукові інтереси можуть стати провісниками китайської військової присутності в Арктиці.

"Ми знаємо, що на борту цих суден знаходяться військові вчені", - заявив адмірал Роб Бауер, який очолює військовий комітет НАТО. "Вони не заявляли, що не будуть використовувати ці кораблі у військових цілях".

Альянс стурбований цілями Китаю, враховуючи його все більш тісні зв'язки з Росією, включаючи співробітництво в галузі енергетики та транспорту, яке призвело до різкого збільшення поставок російської нафти в Китай через арктичні води.

Висловлювання Бауера послідували за його виступом на конференції Arctic Circle Assembly в Рейк'явіку, в ході якого він висловив стурбованість зміцненням зв'язків між Росією і Китаєм.

"У той час як наміри Росії в Арктиці стають все більш ясними, наміри Китаю щодо цього регіону залишаються затуманеними", - сказав він аудиторії.

Гао Фен, спеціальний представник Китаю з питань Арктики, у своєму виступі на конференції не став безпосередньо коментувати слова Бауера.

"Напруженість в Арктиці не тільки ускладнить нашу співпрацю, але й вплине на глобальну стабільність", - сказав Гао Фен. "Китай та інші азіатські країни можуть відігравати важливу роль у захисті, дослідженні, розвитку та управлінні Арктикою".

В якості першого кроку до регулярних невеликих контейнерних перевезень по Північному морському шляху китайський вантажний корабель здійснив тримісячний круговий рейс з Балтійського моря в Китай, а перебудова комерційних зв'язків Росії після вторгнення на Україну призвела до збільшення поставок нафти в Китай.

"Ми не можемо бути наївними і очікувати, що ці нові маршрути будуть використовуватися тільки комерційними суднами", - заявив Бауер.

Минулого року на засіданні групи Бауер викликав гнів одного з китайських дипломатів, який звинуватив його у зарозумілості. У відповідь Бауер запитав, чому Китай не засудив напад Росії на Україну.

Російська загроза в Арктиці - що відомо

Росія вкладає значні кошти в будівництво арктичних авіабаз та інших об'єктів інфраструктури. Хоча бюджетні обмеження, пов'язані з війною проти України, затримали постачання нових криголамів, її значні військово-повітряні та військово-морські сили в Арктиці залишаються недоторканими.

НАТО повинна бути готова до конфліктів в регіоні, враховуючи здатність Росії діяти в Арктиці, сказав Бауер на конференції. Проте, за його словами, НАТО не побоюється, що Арктика "негайно перетвориться на гарячу точку".

У свою чергу координатор Ради нацбезпеки зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі повідомив, що США стежать за наростаючими поставками російської нафти в китайські порти по Північному морському шляху, що свідчить про розширенні співпраці між Китаєм і РФ в Арктиці.

Вас також можуть зацікавити новини: