Майк Помпео / REUTERS

Держсекретар США Майк Помпео обрушився з різкою критикою на Китай.

"Вільний світ повинен здобути перемогу над новою тиранією", - заявив він в президентській бібліотеці імені Річарда Ніксона у каліфорнійському місті Йорба-Лінда, передає DW.

"Якщо вільний світ не змінить комуністичний Китай, то комуністичний Китай напевно змінить нас", - підкреслив голова Держдепартаменту.

Відео дня

Він закликав створити новий альянс демократичних держав для протидії Китаю, однак не уточнив, які саме країни можуть увійти в об'єднання.

При цьому Помпео не виключив залучення Росії до такого альянсу. Можливість для Вашингтона заручитися підтримкою Москви в питанні Комуністичної партії Китаю (КПК) існує і виникає з природних відносин Росії і Китаю, вважає він. Якщо США і РФ будуть спільно працювати над низкою питань, включаючи "великі стратегічні виклики", світ "може стати безпечнішим", сказав держсекретар США.

Читайте такожСША звинуватили китайських хакерів в атаці на розробників вакцини від коронавірусу

Помпео звинуватив Китай у несправедливих торгових практиках, порушення прав людини і спроби заслати китайських агентів впливу в американське суспільство. За його словами, КПК "повторює деякі з помилок Радянського Союзу - псує відносини з потенційними союзниками, підриває довіру на батьківщині та за кордоном, а також заперечує право власності".

Політика США та інших вільних держав "відродила економіку Китаю", - зазначив держсекретар США. Однак "Пекін лише покусав руки, що його годують", додав він. "Більше неприпустимо ігнорувати фундаментальні політичні й ідеологічні відмінності між нашими країнами", - резюмував голова Держдепу.

Відносини двох країн в останні тижні погіршилися. Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп 14 липня оголосив про підписання закону про нові санкції на адресу Китаю у зв'язку з його діями відносно Гонконгу, а також виконавчий указ про скасування торгово-економічних преференцій Вашингтона для цього спеціального адміністративного району КНР.

Через кілька днів США наказали Пекіну закрити генконсульство КНР у техаському Х'юстоні в цілях захисту американської інтелектуальної власності та особистої інформації американців. Пекін звинуватив Вашингтон у "безпрецедентної ескалації ситуації" і пригрозив заходами у відповідь.