Штурм Капітолію викликає гнів і печаль: Меркель прокоментувала події в США

Меркель також заявила, що "дуже шкодує" про рішення Трампа не визнавати підсумки виборів.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель прокоментувала штурм прихильниками президента США Дональда Трампа будівлі Конгресу. На її думку, події у Вашингтоні стали можливі через сумніви в підсумків виборах, які висловлював Трамп.

Читайте такожТрамп обіцяє спокійно передати владу Байдену"Ми всі бачили тривожні картини штурму Конгресу вчора ввечері, ці картини викликали у мене гнів і печаль. І я впевнена, що я відчуваю себе, як і більшість друзів США, мільйони людей, які захоплюються американською демократичною традицією",— сказала канцлер на прес-конференції, передає РИА Новости.

Меркель також заявила, що "дуже шкодує" про рішення Трампа не визнавати підсумки виборів.

"Основою демократії є те, що після виборів є переможці і переможені. Обидві сторони повинні грати свої ролі гідно і відповідально, щоб сама демократія залишалася переможцем",— додала вона.

"Трагічно, що через нічні події загинули люди, але для мене знаком надії стало те, що Конгрес продовжив вночі роботу, і зараз зрозуміло, що завдяки утвердженню перемоги на виборах Джо Байдена і Камали Харріс США менш ніж через два тижні, як це і повинно бути, відкриють нову главу в їхній демократії»,— сказала вона.

Штурм Капітолію у Вашингтоні: деталі

Напередодні ввечері, 6 січня, прихильники Дональда Трампа прорвалися в будівлю Конгресу США у Вашингтоні, де проходило затвердження голосів вибірників, які віддали перемогу на президентських виборах Джо Байдену. Засідання було перервано і відновилося тільки через кілька годин. До ранку 7 січня Конгрес затвердив перемогу Байдена. Трамп заявив про готовність організовано передати владу новому президенту 20 січня.

В результаті протестів було затримано понад 50 осіб. Для витіснення демонстрантів були спрямовані додаткові сили поліції і Національна гвардія. У Вашингтоні введено режим НС і комендантську годину.