США закликали Лукашенка негайно припинити організацію потоку нелегалів до Литви

Заступник держсекретаря США Венді Шерман висловила підтримку Литві.

Заступник держсекретаря США Венді Шерман висловила підтримку Литві та закликала самопроголошеного "президента" Білорусі Олександра Лукашенка припинити організацію потоку нелегальних мігрантів з Білорусі до Литви.

Згідно з повідомленням на сайті Держдепартаменту США, Шерман провела телефонну розмову з главою МЗС Литви Габріеліусом Ландсбергісом.

"Заступник секретаря Шерман з міністром закордонних справ обговорили політичну ситуацію в Білорусі, підтвердивши американську підтримку білоруського демократичного руху та закликаючи режим Лукашенка негайно припинити кампанію з організації нелегальних потоків мігрантів", – йдеться в повідомленні.

Читайте такожУ Литві стався бунт у таборі для нелегалів - поліція застосувала сльозогінний газ (відео)

Як повідомляв УНІАН, наприкінці травня самопроголошений "президент" Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країна була бар'єром на шляху перекидання наркотиків і нелегальних мігрантів в Литву, через яку нелегали продовжують шлях до Європи, проте з урахуванням політичного тиску Заходу Мінськ може задуматися, чи варто продовжувати це робити.

Як підкреслив пізніше Лукашенко, він завадить перетворенню країни на "відстійник" для нелегалів, а Мінськ займається питанням нелегальної міграції "рівно настільки, наскільки це необхідно, вигідно і фінансово можливо".

На початку липня уряд Литви у зв'язку з великими потоками нелегальних мігрантів на кордоні з Білоруссю оголосив в країні режим екстремальної ситуації.

Ситуація у Білорусі: що відомо