Ганна Уколова розповіла про наземну операцію в Секторі Гази / колаж УНІАН

"Терористи не завжди у військовій формі, "мирний хлопець" може прийти до школи та запустити ракету", - речниця ЦАХАЛ Ганна Уколова

12:36, 23.11.2023
9 хв. Інтерв'ю

Майор запасу, прес-секретар Армії Оборони Ізраїлю Ганна Уколова розповіла УНІАН про наземну операцію в Секторі Гази, бойові роботи ізраїльтян, тактику терористів та готовність до війни на кількох фронтах.

Ганно, які події для ізраїльтян були основними останніми днями?

Армія продовжує оперативні дії у північній частині Сектору Гази. За останній тиждень ми кілька разів надавали докази, що ХАМАС використовує лікарні як "живий щит". З різних медустанов вівся обстріл ізраїльських наземних частин. Всередині лікарні Аль-Шифа була велика кількість озброєння, військових документів терористів, а також транспортних засобів, які, ймовірно, мали брати участь в атаці 7 жовтня. Один із важливих моментів: неподалік Аль-Шифа було знайдено тіла двох заручниць – жінки та дівчини-солдата. Ми нарешті повернули їх додому… На жаль, повернули лише тіла.

Нагадую, що у ХАМАС у полоні близько двохсот заручників різного віку – від 10 місяців до літніх людей. Серед них є жінка, яка, за нашими даними, була вагітна і народила вже в полоні. Очевидно, що до них не виявляється належної поваги. У підвалі лікарні ми помітили стіл, до якого, судячи з уривків скотчу, хтось із заручників був прив'язаний.

Відео дня

Наша мета – зібрати розвідувальні дані про місцезнаходження заручників та звільнити їх. Є кілька розвідувальних груп, які займаються збиранням такої інформації.

Чи продовжуються ракетні обстріли Ізраїлю?

Так, обстріли все ще продовжуються, і страждають не лише населені пункти, які перебувають у безпосередній близькості від Сектору Гази. Попри те, що ми вже шість тижнів проводимо оперативні дії та масовані удари по структурі ХАМАС, вони все ще залишилися з запасами ракет. Це свідчення того, як вони готувалися до удару по Ізраїлю. Жахливо уявити, який був би результат, якби всі дев'ять із половиною тисяч ракет досягли мети.

Обстріли все ще продовжуються, і страждають не лише населені пункти, які перебувають у безпосередній близькості від Сектору Гази, каже Ганна Уколова / фото ua.depositphotos.com

На наше щастя, після цих обстрілів було дуже мало жертв. Система ППО показує дуже добрі результати, і люди звикли тікати у бомбосховища, ховатися на сходах. Нові будинки будуються з особливими кімнатами, в яких товстіші стіни. Звичайно, таке укриття не захистить від прямого влучання, але врятує від уламків, які також можуть бути смертельними.

Наша Служба тилу прорахувала час реакції на запуск ракет у кожному місті. Якщо ви живете за 3-5 кілометрів від Сектору Гази, у вас є 15 секунд після сигналу тривоги, в Єрусалимі – близько хвилини, щоб взяти дітей, тварин і сховатися.

Можливо, ви знаєте, що багато українців ігнорують сирени повітряних тривог. Як вам спостерігати за такою нашою реакцією?

У мене багато знайомих в Україні, і я розумію, про що ви питаєте. Я чула, що у вас може пройти багато часу (від сигналу тривоги до прильоту, - УНІАН). Але для мене… Якщо зараз пролунає сирена, я маю негайно зібратися, зібрати всіх навколо і вирушити до бомбосховища.

Не можу сказати, що й у нас 100% дотримуються правил. Є машини, які не зупиняються на автостраді. Є люди, які розслабилися та можуть вийти подивитися на роботу перехоплювача. Проте Служба тилу постійно проводить величезну роботу. Представники Служби у соціальних мережах, у різних медіа практично щогодини розповідають, як потрібно діяти, якщо ви почули сирену. Щодня влаштовуються тренування та навчання у різних місцях – школах, садках, де тільки можна.

Чи допускається можливість ескалації війни та відкриття другого фронту? Чи можлива наземна операція у Лівані?

З першого дня воєнних дій з території Лівану відбуваються обстріли та спроби завдати ударів по нас. Також були спроби терористів проникнути до Ізраїлю. Багато наших населених пунктів, розташованих на кордоні з Ліваном, були евакуйовані. Ми усвідомлюємо загрозу, яка йде від Хезболли, і наша армія в бойовій готовності. Ми відстежуємо місце пуску ракет і максимально швидко завдаємо удар у відповідь.

Динаміку розвитку ситуації передбачити складно. Ми не зацікавлені у відкритті додаткового фронту. Так само, як ми не прагнули розпочати війну в Секторі Гази. Нас до цього змусили. Терористи ХАМАС завдали удару по державі Ізраїль, вбивали, ґвалтували та взяли заручників. Це єдина причина, через яку ми почали війну. Якщо Хезболла вирішить змусити нас до війни, ми будемо готові до цього.

Наша мета – повернути спокій до Ізраїлю. Ми вже багато років змушені обстоювати своє право на існування.

Наша мета – повернути спокій до Ізраїлю, каже Ганна Уколова / фото надане Ганною Уколовою

Наскільки можлива пряма участь у цій війні Ірану?

Ми розуміємо, що Іран активно підтримує і ХАМАС, і Хезболлу та інші організації на Близькому Сході. Ми готові до будь-якого розвитку подій. Армія готова. Але зараз наша основна увага зосереджена на території Сектору Гази. Наше перше завдання – знищення ХАМАС, але ми спостерігаємо за тим, що відбувається довкола.

У нас обговорюють, що окрім Ірану, за подіями 7 жовтня могла стояти також РФ. Чи аналізували в Ізраїлі це питання? Що може загрожувати цим країнам за підтримку атаки ХАМАСу на Ізраїль?

Я не можу сказати, аналізували це чи ні. Повторюся, ми зосереджені на погрозах, які походять від ХАМАС. Вони завдали удару, ми воюємо, щоб перемогти терор. Аналіз – не зовсім те, чим ми зараз маємо займатися.

Наскільки важко вести міські бої?

Очевидно, що терористам простіше. Це їхнє місто. Вони можуть вести обстріли з палат лікарень. Існує безліч пасток. Їхня продумана інфраструктура вплетена в міста. Там немає військових баз, а штаби перебувають у квартирах, тунелях, лікарнях. Ми виявляємо автомати та боєприпаси у школах!

Терористи не завжди воюють у військовій формі, "мирний хлопець" у футболці може прийти до школи та запустити звідти ракету. Міжнародний кодекс ведення війни їх не турбує. У них у голові лише одна мета – терор проти всього світу.

Терористи готували свою операцію кілька років. Вони добре підготовлені, це солдати, здатні вести бій. Їхня підготовка не лише фізична, а й ментальна. Вони йшли вбивати всіх, без різниці: євреїв, мусульман, ізраїльтян, людей з іншим громадянством. Вони вбивають усіх, кого бачать, ґвалтують, знущаються, захоплюють заручників.

Терористи готували свою операцію кілька років, розповіла Ганна Уколова / фото надане Ганною Уколовою

Усе це ускладнює проведення операції. Проте наші солдати були готові. Ізраїль має тренувальні бази, які максимально імітують міське середовище, подібне до Гази. Інженерні частини виконали величезну роботу з розмінування, дослідження та ліквідації тунелів. Просування наземних частин проводиться дуже акуратно, послідовно, з плануванням. Існує дуже хороша координація між піхотними частинами, авіацією, артилерією та ВМС Ізраїлю. Піхотні частини виявляють групи терористів, а ВПС завдають точкових ударів.

Чи використовуються нові тактики та нова зброя для міських боїв?

Ізраїльська армія завжди прагнула йти в ногу з часом, постійно розробляючи нові засоби ведення бою. Наприклад, ми маємо роботи, які перевіряють тунелі. Армія та військово-промисловий комплекс постійно працюють над створенням нових рішень, щоб прибрати солдатів з поля бою та зберегти життя.

Я не можу розкривати, що ми використовуємо, але результатом стала ліквідація багатьох терористів. І не просто рядових, а командирів бригад та батальйонів.

Можливості терористів вести централізовані бойові дії дуже обмежені. Але вони все ще проводять обстріл з використанням РПГ та автоматів, а також запускають ракети по наших частинах.

Наскільки Ізраїль залежить від постачання зброї та боєприпасів із США?

Ми вдячні за підтримку, але покладаємось на власні сили. Історія Ізраїлю показує, що подібний момент міг виникнути будь-коли. Ми від початку готувалися у різних аспектах: ППО, озброєння, підготовка частин та служби тилу.

Напевно, частина ізраїльтян обговорює питання: "Чому розвідка проспала таку атаку терористів"? Наскільки це питання розкололо суспільство?

Зрозуміло, що в суспільстві був певний шок від того удару. Але я можу сказати, що ізраїльтяни згуртувалися. Когось покликали [в армію], а ті, кого не покликали, стали допомагати. Усі розуміють, що армія має викорінити тероризм і запобігти повторенню 7 жовтня. Я не знаю нікого в Ізраїлі, кого події того дня якимось чином не торкнулися: хтось постраждав, у когось друзі загинули або зараз служать. Цей біль відчуває вся країна.

Що ви скажете про те, коли війна закінчиться? Умовно кажучи, чи є в Ізраїлі блогер, політик чи військовий експерт, який обіцяє перемогу "за два-три тижні"?

Звісно, є подібні прогнози. Експерти кажуть, що це може зайняти місяць, чула прогнози про рік і навіть більше (не знаю, якими даними цей експерт оперує, як він аналізує ситуацію). Я добре розумію, що всі хочуть зрозуміти, що відбувається. Але я представляю армію і вважаю, що немає сенсу намагатись щось прогнозувати. Спекулювати прогнозами – неправильно. Є заручники, яких треба повернути. Є терористична організація, яка завдає по нас ударів. Скільки часу піде, сказати важко.

В армії є завдання станом на сьогодні. Ми розуміємо, що загроз більше, це не лише терористи Сектору Гази. І ми виконуватимемо завдання стільки часу, скільки знадобиться.

Влад Абрамов

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся