REUTERS

Вчора, 12 липня, тисячі болгар провели четвертий день антиурядових протестів у столиці Софії та кількох інших містах країни.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Демонстранти заповнили в Софії площу поблизу урядових будівель з вимогою відставки консервативного уряду. Протести також відбулися в Бургасі, Пловдиві, Варні, Благоєвграді та Габрові. Люди скандували: «відставка», «мафія» та вимагали відсторонення від посади генпрокурора Івана Гешева.

Відео дня

Соціалістична опозиція в парламенті також вчора заявила, що запропонує подання про недовіру Кабінету міністрів за «корупцію» 15 липня і звернулася до протестувальників із проханням про підтримку.

Читайте такожБолгарія залучить армію, щоб забезпечити дотримання карантину людьми

Минулого тижня президент Болгарії Румен Радев закликав уряд і генпрокурора піти у відставку на тлі багатотисячних протестів громадян проти корупції серед державної еліти країни.

Із вимогою відставки уряду Бойко Борисова та генерального прокурора країни президент виступив після того, як двома днями раніше генпрокуроратура провела в канцелярії президента обшуки.

Обшук відбувся після того, як Радев заявив, що Національна служба захисту (НСО), яка відповідає за охорону президента, прем’єр-міністра та інших високопосадовців, повинна припинити захищати Ахмеда Догана, почесного голову «Руху за права та свободи» (ДПС). За його словами, хоча НСО підпорядковується президенту, рішення щодо безпеки Догана ухвалює комісія, підпорядкована виконавчій владі, тобто Борисову.