У ЄС виникли труднощі з виділенням нової допомоги на озброєння для України / фото УНІАН, Владислав Мусієнко

Віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель повідомив про труднощі виділення нової допомоги на озброєння для України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Боррель заявив на брифінгу за підсумками засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ у Люксембурзі. Зокрема, високий представник ЄС наголосив, що хоча тема України зникла з новин, війна триває, росіяни досі бомблять цивільні об'єкти, а українська інфраструктура знищується.

Він підтвердив, що в Євросоюзі знову не змогли ухвалити одностайне рішення про виділення восьмого траншу на суму 500 млн євро для закупівлі озброєння для України.

Відео дня

"У нас відбулася дискусія про те, як ми повинні задовольнити найбільш нагальні потреби України – її оборонні потреби. Нам досі не вдалося розв'язати проблему виділення восьмого й останнього траншу в рамках Європейського фонду миру. Ми досі шукаємо рішення щодо цього. Але так чи інакше ми знайдемо рішення", – наголосив Боррель.

Водночас у високого представника ЄС запитали, як Євросоюз збирається продовжувати допомагати Україні, і чи він упевнений, що лідери ЄС дадуть "зелене світло" на затвердження пропозиції про виділення Україні на період 2024-2027 років щороку по 5 млрд євро на озброєння.

Боррель наголосив, що Україна в умовах війни не має такої розкоші як час, особливо тоді, коли гинуть люди. Він зауважив, що чим швидше в ЄС узгодять допомогу для України, тим буде краще, але треба дотримуватися процедур.

"Мою пропозицію треба обговорити на найвищому політичному рівні, надати керівні рекомендації і потім ми працюватимемо відповідно до рекомендацій. До кінця цього року, максимум, має бути завершене середньостроковий огляд фінансових перспектив. З цим оглядом з'явиться можливість вирішити про кількість і спосіб продовження надання підтримки для України", – сказав Боррель.

Він уточнив, що ці рекомендації мають представити лідери держав та урядів країн-членів ЄС.

Труднощі з наданням допомоги Україні від ЄС

Як відомо, Угорщина продовжує блокувати схвалення восьмого траншу на суму 500 млн євро для закупівлі озброєння для України. Це рішення не вдається схвалити ще з весни поточного року. Тоді Угорщина заявляла про блокування схвалення виділення нових коштів на підтримку України.

Причиною стало, зокрема, і те, що угорський OTP Bank був внесений в Україні до списку спонсорів війни. У вересні 2023 року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) на вимогу Угорщини оголосило про призупинення статусу міжнародного спонсора війни для угорського OTP Bank.

Попередній, сьомий транш військової підтримки для України на суму 500 млн євро з додатковими заходами підтримки на суму 45 млн для підготовки українських сил в рамках місії з надання військової допомоги Україні (EUMAM), було схвалено ще у січні 2023 року.

Загальна підтримка українських військових в рамках Європейського фонду миру після виділення семи траншів становить 3,6 млрд євро.

Окремо влітку Жозеп Боррель виступив із пропозицією створити спеціальний фонд в рамках Європейського фонду миру для закупівлі зброї для України на суму до 5 мільярдів євро на рік на наступні чотири роки. Йдеться про 20 млрд євро на період 2024-2027 років.

Вас також можуть зацікавити новини: