Путіну нагадали про виконання зобов'язань / фото REUTERS

Президент Європейської Ради Шарль Мішель під час телефонної розмови з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним нагадав йому про відповідальність Росії у виконанні Мінських угод.

Як йдеться у повідомленні Європейської Ради, Мішель озвучив Путіну позицію щодо відносин ЄС - Росія, і лідери країн-членів ЄС засудили незаконну, провокаційну і підтримну російську діяльність проти Євросоюзу, його країн-членів та інших країн.

"ЄС зберігає єдність і солідарність в умовах таких дій. Відносини ЄС - Росія перебувають на низькому рівні. Ця ситуація або її подальше погіршення не в інтересах жодної з сторін", - сказано у заяві.

Відео дня

Мішель зазначив, що ЄС залишається відданим п'яти керівним принципам, які регулюють програмну політику ЄС стосовно Росії (один з головних принципів полягає у повному виконанні Мінських угод як ключового елементу для будь-яких істотних змін у відносинах з РФ – УНІАН).

Читайте такожУ Путіна прокоментували від'їзд опозиціонера Гудкова в Україну

"Під час телефонної розмови президент Євроради підтвердив непохитну підтримку Євросоюзом незалежності, суверенітету і територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів і наголосив на частині відповідальності Росії щодо повного виконання Мінських угод", - сказано у заяві.

Також Мішель і Путін обговорили ситуацію у Білорусі.

Відтак, президент Євроради підтвердив оцінку Євросоюзу щодо примусової посадки білоруською владою літака Ryanair та поінформував про запроваджені санкції ЄС у відповідь на цей інцидент.

Мішель наголосив, що для влади Білорусі вкрай важливо відпустити політичних в'язнів, припинити репресії та насильство і розпочати участь у всебічному національному діалозі. "Росія може відіграти важливу роль у підтримці мирного урегулювання кризи", - йдеться у повідомленні.

Також вони обмінялися думками щодо ситуації у Лівії, вірмено-азербайджанського конфлікту, пандемії COVID-19, вакцин і інших глобальних питань.

Вас також можуть зацікавити інші новини: