В Угорщині затягують ратифікацію заявок Фінляндії та Швеції про вступ до НАТО

Угорські парламентарі хочуть перенести засідання, на якому розглядатимуть це питання.

Депутати від правлячої партії Угорщини хочуть відкласти засідання парламенту наступного тижня. Таке рішення призведе до затримки в ратифікації заявок Фінляндії та Швеції на вступ до НАТО.

Видання The Guardian пише, що представниця лівих з лівої демократичної коаліції Агнес Вадай повідомила, що отримала лист від заступника прем'єр-міністра Жолта Сем'єна, в якому їй говорилося, що правляча партія Фідес і християнські демократи хочуть відкласти засідання, яке повинно було відбутися в понеділок.

Швеція і Фінляндія в минулому році подали заявку на членство в трансатлантичному військовому союзі після того, як російські війська вторглися в Україну. Всі 30 членів НАТО повинні ратифікувати заявки, а Угорщина і Туреччина - єдині, хто утримався від їх схвалення.

Швеція і Фінляндія в НАТО - що відомо

У 2022 році Фінляндія і Швеція відмовилися від свого нейтралітету і подали заявки на вступ до Північноатлантичного альянсу, які прийняли вже в червні, після чого стартувала їх ратифікація країнами-членами НАТО.

28 з 30 членів Альянсу ратифікували заявки Фінляндії та Швеції. Угорщина ще не ратифікувала документ, але й не висунула жодних умов.

Туреччина ж виступила проти приєднання цих країн до НАТО, тому що вони нібито надають притулок курдам і туркам, обвинуваченим у сепаратистській діяльності. Глава країни Реджеп Таїп Ердоган зажадав екстрадиції понад 100 представників Робітничої партії Курдистану.

При цьому чиновники країн вважають, що позиція Туреччини може змінитися після парламентських і президентських виборів.

Вас також можуть зацікавити новини: