Білорусь вже давно перетворилась на плацдарм для російських спецоперацій. Зараз ми можемо спостерігати за спектаклем, влаштованим Путіним та Лукашенком, із розповіддю про намір "вагнерівців" влаштувати "екскурсію" з Білорусі до Жешува та Варшави.

В Росії розповсюджується багато "думок" про те, що Москві потрібна "маленька переможна війна" з Польщею. Проте цього не буде. Хоча б тому, основна робота "вагнерівців" зосереджена в Африці. Там ПВК "Вагнер" працювали до повномасштабного вторгнення в Україну, працюють зараз і будуть працювати далі.

Сил для наступу на Польщу у "вагнерівців", які тимчасово перебралися у Білорусь після "заколоту", немає

Відео дня

Сьогодні з’явилась інформація, що ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин, "вигнаний" в Білорусь, несподівано з’явився в Санкт-Петербурзі на саміті "Росія – Африка". Тобто зараз для Пригожина виникли додаткові причини демонструвати свою ефективність, свою корисність Путіну: мовляв, він не проти Путіна, він йому вірний, тому його не можна карати. Ба більше (ми не можемо цього стверджувати), багато хто підозрює, що саме "вагнери" можуть бути причетні до військового перевороту, який відбувся напередодні цього саміту в африканській країні Нігер. Натомість сил для наступу на Польщу у "вагнерівців", які тимчасово перебралися у Білорусь після "заколоту", немає. Але це не означає, що не варто очікувати провокацій.

Цілком ймовірно, що в Білорусі "вагнерівці" мають відпрацювати свої гріхи

Після "заколоту" Путін міг би просто розігнати "вагнерівців", міг би одразу відправити в Африку. Але він лише розвів так звані ворогуючі партії по кутках. Шойгу з Герасимовим залишились на своїх місцях, а Пригожина відправили в Білорусь, як перевалочний пункт перед поверненням до Африки. Цілком ймовірно, що в Білорусі "вагнерівці" мають відпрацювати свої гріхи. Саме тому відбуваються спроби погрожувати Литві, Польщі, Україні.

В цьому контексті можна згадати мігрантську кризу, яка була частиною гібридної війни, розв’язаної Росією ще до повномасштабного вторгнення в Україну. Ще одна спецоперація ФСБ – поява в Білорусі напередодні саміту НАТО тактичної ядерної зброї…

"Вагнерівців" цілком можуть використати в форматі гібридної війни

Ці спецоперації направлені на те, щоб лякати Захід, тиснути на нього. Тим більше, що з "вагнерівцями" в Білорусі Путін розв’язує й внутрішню проблему.

Повторюсь, на жаль, "вагнерівців" цілком можна використати в форматі гібридної війни. І, у разі чого, заявити, що Путін й Росія не причетні ні до яких провокацій. Мовляв, це самі "вагнерівці", які, як бачите, не мають стосунку до російських збройних сил та й взагалі до Росії.

Однак любителів пограти в гібридну війну керівництво Польщі, країн Балтії, НАТО, навіть Сполучених Штатів має попередити, що будь-яка спроба провокацій буде мати серйозні наслідки.

І, про всяк випадок, білоруському диктатору варто нагадати, що в Польщі та в Україні - десятки тисяч білорусів, і особливо полк Калиновського, чекають на можливість "екскурсії" до Мінська. Як бити "вагнерівців" в Україні добре знають. Тож, за потреби, поділяться бойовим досвідом і з поляками, і з білорусами. Тих "пригожинців", кого не добили у Бахмуті, можна добити й у Білорусі разом із Лукашенком. Ну, а воєнторг для таких добрих цілей завжди буде відкритий.

Володимир Фесенко, політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента"