Business Insider: Росія використала дані розвідки США для вбивства чеченців у Європі

Адміністрація Трампа передавала інформацію про чеченських дисидентів, сподіваючись покращити відносини з Кремлем.

Росія постійно користувалася політикою США про посилений обмін інформацією, щоб переслідувати чеченських дисидентів. Про це розповіли правоохоронці й представники розвідувальних управлінь кількох країн Європи.  

Ця російська практика почалася після того, як адміністрація Дональда Трампа схвалила політику про передачу більшої кількості таємної інформації Росії, сподіваючись таким чином покращити відносини. Про це пише Business Insider з посиланням на власні джерела. Співрозмовники видання розповіли, що Москва постійно просила інформацію про тих, хто втік від правління Рамзана Кадирова. США ж майже не отримували інформації від російської сторони.

Читайте такожWashington Post: Вбивство ворога Кремля в Берліні піднімає незручні питання

Те, що Росія переслідує й вбиває чеченських дисидентів, а також інколи добивається допомоги Заходу в цьому, стало "всім відомою таємницею". Чиновники, з якими поспілкувалися журналісти Business Insider, підтвердили існування домовленостей між Росією й США. Хоча першим про них розповів колишній американських розвідник в інтерв'ю для блогу JustSecurity. За його словами, його колеги вважали домовленості безглуздими, але все одно виконували наказ адміністрації Трампа.

"Білий дім постійно підштовхував відділ боротьби з тероризмом до співпраці з Москвою, попри поширене переконання розвідувальних управлінь в тому, що така співпраця буде односторонньою і лише марною тратою часу й енергії", - сказав колишній офіцер розвідки США Марк Полімеропулос.

Угода між Вашингтоном і Москвою привела до арешту кількох людей, яких звинуватили в плануванні терактів в Санкт-Петербурзі. Однак, співрозмовники видання розповіли, що Росія намагалася зберігати односторонніх характер домовленостей, використовуючи їх лише в своїх цілях. Москва найчастіше присилала запити про передачу інформації щодо перебування чеченців й інших російських мусульманських дисидентів. Зокрема, йшлося про людей, які втекли від війн в Чечні й попросили політичний притулок в Європі.

Читайте такожFinancial Times: Чеченці в Німеччині бояться розправи Кремля після зухвалого вбивства в Берліні

"Росіяни постійно зловживали процесом обміну інформацією, засипаючи нас спамом із запитами про місця перебування людей, які були під захистом поліції через російську загрозу", - сказав виданню неназваний представник поліції Франції.

Видання не називає ім'я французького поліцейського. Однак, додає, що він займається розслідуванням вбивства Імрана Алієва - блогера, який жив під захистом поліції в Бельгії й виступав проти Путіна й Кадирова.

"За російською логікою, будь-який чеченець, який хоче незалежності від Москви або виступає проти Кадирова - ісламський терорист, такий же, як і члени "Ісламської держави". Тому їх потрібно вбивати", - пояснив французький поліцейський.

Більше десятка чеченських активістів були вбиті в Європі з 2004 року. При цьому, у цих злочинах підозрюють росіян або чеченців, пов'язаних або з російською розвідкою, або з силами, підконтрольними Кадирову. Інший представник військової розвідки НАТО теж підтвердив таку природу російської активності.

Читайте такожBild: Путін водить всіх за ніс і на переговорах щодо України теж

За його словами, в НАТО обмежили співпрацю зі США в деяких сферах через американську наближеність до Росії. Зокрема, багато союзників бояться, що американські чиновники передадуть Кремлю їхні розвідувальні дані.

"Я не хочу сказати, що ми відсторонили американців від усього. Але ми точно помітили дуже очевидний витік розвідувальних даних в руки росіян в 2017 році. Саме тому ключові заходи захисту розвідувальної інформації були запроваджені. Не можна завжди розраховувати, що твої друзі збережуть таємниці", - сказав неназваний розвідник.

Він також додав, що Росія передала Заходу дуже мало інформації про росіян, які воюють в Сирії. Хоча громадян РФ на цій війні більше, ніж представників будь-якої арабської країни.