REUTERS

Часткове відведення військ на Сході України до березня, обмін в’язнями до кінця року й встановлення реального режиму припинення вогню – на саміті в Парижі канцлер Ангела Меркель і президенти Еммануель Макрон, Володимир Зеленський і Володимир Путін погодили ці кроки для наближення миру між Україною й Росією. Але що справді стоїть за домовленостями?

Про це пише Bild, додаючи, що на першій зустрічі українського й російського лідерів у понеділок атмосфера була холодною. З певної точки зору у Зеленського й Путіна певні спільні риси. Вони тезки, обоє невисокого зросту, мають юридичну освіту й раптово з’явилися в політиці своїх країн нізвідки.

«І ще дещо поєднує двох президентів: вони обоє обдаровані актори. Різниця в тому, що Зеленський звик демонструвати свої навички в театрі й кіно. А Путін віддає перевагу іншій сцені – світовій політиці. Роками володар Кремля дурить нас!», - йдеться в статті.

Відео дня

Читайте такожForeign Policy: Росії не потрібні шматки України, їй потрібні розмінні монети

Видання нагадує, що Росія вже понад п’ять років підживлює війну в Україні. Спочатку вона окупувала Крим за допомогою таємної операції, а потім відправила танки й війська на Донбас. В результаті загинули понад 13 тисяч українців. Путін бреше. Кремль досі заперечує свою причетність до війни. Його пропаганда вперто називає її «внутрішнім українським конфліктом».

«Потрібно, щоб війська Москви повністю вийшли з окупованої частини Донбасу, а Україна отримала контроль над кордоном», - сказав виданню український посол в Німеччині Андрій Мельник.

Bild вказує й на інші проблеми, щодо яких Кремль водить за ніс весь світ. Одна з них – скандальне вбивство громадянина Грузії у парку посеред Берліна. Генеральна прокуратура Німеччини почала розслідування, підозрюючи причетність Росії. Федеральний уряд країни вже видворив двох російських дипломатів, тому що Кремль відмовився співпрацювати у цій справі.

Читайте такожDie Welt: Україна може "врятувати" відносини ФРН і Росії після вбивства чеченця

Як і у випадку замаху на життя колишнього шпигуна Сергія Скрипаля в Лондоні або в знищені рейсу MH17 над Донбасом, Кремль називає всі докази «антиросійською теорією змови». Справу про вбивство грузина в Берліні у Москві називають «безпідставною спекуляцією» і стверджують, що нібито німецькі ЗМІ «якось» до цього причетні. Ще один скандал стосується спорту.

«Для моделі управління Путіна, заснованій на псевдо-успіхах, перемоги у спортивних змаганнях грають важливу роль. Але коли російське шахрайство викрили, антидопінгова організація WADA виключила Росію на чотири роки з Чемпіонатів світу й Олімпійських ігор», - нагадує видання.

За це прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв звинуватив WADA в участі у змові проти Росії.

«Це продовження антиросійської істерії», - сказав він державному телебаченню.