Flickr/_dChris

Коли в серпні з’явилися новини про те, що колишнього чеченського бійця вбили посеред білого дня в Берліні, Мухамад Абдурахманов почав боятися, що він стане наступним.

«Я відчув, що Німеччина більше не безпечне місце для таких людей, як я», - сказав чоловік журналістам Financial Times.

Абдурахманов один з тисяч чеченців, які покинули рідний край в Північному Кавказі, щоб сховатися від дедалі жорстокішого режиму Рамзана Кадирова. Багато з них думали, що нарешті вирвалися з лещат чеченського автократа й тепер можуть безпечно жити в Європі. Вбивство Зелімхана Хангошвілі, громадянина Грузії чеченського походження, розбило їхні сподівання. Вихідці з Чечні, які живуть за кордоном, особливо ті, хто воював проти Росії під час війни на незалежність республіки, вже давно на прицілі Кремля. Але вбивство Хангошвілі було чимось новим. Зухвала атака в людному парку Берліна, здається, була націлена на те, щоб тероризувати чеченську громаду.

Відео дня

Читайте такожBild: Німеччина вислала шпигуна Росії, який намагався вербувати впливових політиків

«Це була спроба залякати всіх чеченців у вигнанні», - сказав німецький депутат Франк Швабе, який звітує Раді Європи про права людини в Північному Кавказі.

«Вони хотіли послати сигнал в дусі «ми доберемося до всіх вас, навіть якщо ви за кордоном»», - додав він.

Справа про вбивство чеченця в Берліні спричинила дипломатичну кризу у відносинах Німеччини й Росії. Цього місяця німецькі федеральні прокурори сказали, що підозрюють російський або чеченській слід у вбивстві. Берлін вислав двох працівників посольства РФ через відмову Москви співпрацювати зі слідством. Російська сторона оголосила двох німецьких дипломатів персонами нон грата.

Росія заперечує причетність до справи Хангошвілі. Але президент Володимир Путін сказав, що жертва була «жорстокою і кровожерною особою», яка була серед «організаторів вибухів у московському метро». Видання пише, що вбивство сталося на тлі загострення уваги до того, як Кремль розправляється зі своїми ворогами на Заході. Зокрема, скандальними стали замах на життя колишнього шпигуна Сергія Скрипаля й вбивство Олександра Литвиненка у Великій Британії.

Читайте такожDie Welt: Україна може "врятувати" відносини ФРН і Росії після вбивства чеченця

Але чеченці теж нерідко ставали жертвами. Приміром, колишній охоронець Кадирова Умар Ізраїлов, який став критиком режиму в Чечні, був застрелений у Відні в 2009 році. Опозиційний активіст Мансур Садулаєв, який втік з країни в 2012 році, отримав стільки погроз в Австрії, що його взяли під цілодобовий захист поліції. Видання пише, що Садулаєв відбув два роки покарання у в’язниці за участь у війні проти Росії на початку 2000-х років. Щойно його випустили, він втік за кордон, оскільки помітив, що невідомий озброєний чоловік стежить за його домом.

«Якщо ви на їхньому радарі, лише питання часу, коли вас уб’ють чи кинуть за ґрати», - сказав він.