Глава МЗС Словаччини в Києві висловив солідарність ЄС з Україною

Водночас Роберт Фіцо, партія якого перемогла на парламентських виборах, виступив за припинення військової допомоги Україні та початок мирних переговорів.

Міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Влаховський, який залишає свою посаду, відвідав у Київ у понеділок в рамках зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, щоб висловити європейську солідарність із боротьбою України проти Росії.

Як повідомляє CNN, Влаховський заявив, що офіційні особи Європейського Союзу схвалили "суверенітет і територіальну цілісність України" на полях зустрічі міністрів закордонних справ ЄС в Києві.

Заява Влаховського прозвучала після того, як проросійська партія Роберта Фіцо SMER отримала найбільше голосів у Словаччині за результатами виборів у неділю, що може загрожувати підтримці України з боку ЄС і НАТО.

Фіцо раніше виступав за припинення військової допомоги Україні та пообіцяв заблокувати прагнення України вступити до НАТО.

Зокрема, Фіцо заявив, що "у народу Словаччини э проблеми серйозніші, ніж Україна", і наголосив, що якщо SMER сформує уряд, він зробить усе, щоб "мир був оголошений якнайшвидше".

Він сказав, що у позиції Словаччини нічого не зміниться, однак, за його словами, це не означає, що вони не критикуватимуть Євросоюз і Фіцо не змінить своєї думки щодо війни в Україні.

Як зазначає Actuality, Фіцо відкрито говорив про припинення військової допомоги Україні перед виборами. Водночас у партії "Глас", яка зайняла третє місце на виборах і вважається ключовою для формування майбутньої коаліції, заявили, що зберегти територіальну цілісність України навряд чи вийде і що необхідно готуватися до переговорів щодо визначення кордонів.

Вибори у Словаччині

30 вересня в Словаччині відбулися дострокові парламентські вибори, від яких залежало, чи продовжить вона підтримувати Україну.

Головними конкурентами була проросійська партія Smer-SD колишнього премʼєр-міністра Роберта Фіцо і соціал-ліберальна "Прогресивна Словаччина" (Progresivne Slovensko), яку очолює віце-спікер Європарламенту Міхал Шимечка. За результатами виборів понад 20% голосів отримала Smer-SD, лідер партії формуватиме новий уряд країни. 

Водночас міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив у понеділок, що "занадто рано судити", як перемога на виборах прокремлівського діяча у країні вплине на Україну і спочатку необхідно дочекатися формування коаліції.

Вас також можуть зацікавити новини: