Словаки вибирають між проросійською партією екс-прем'єра та прозахідними лібералами / Колаж УНІАН, фото globallookpress.com, pixabay.com, depositphotos.com

У суботу у Словаччині проходять парламентські вибори, які визначать подальший курс країни, адже найбільшу підтримку наразі мають партія колишнього прем’єр-міністра Роберта Фіцо, відомого своїми проросійськими поглядами, та прозахідна ліберальна партія "Прогресивна Словаччина".

Як повідомляє Aktuality, виборчі дільниці у Словаччині відкрилися о 7 годині ранку (8:00 за київським часом) і продовжать роботу до 22:00. Усі 5996 дільниць відкрилися без проблем. За голоси виборців змагаються 25 політичних партій.

Згідно з даними останніх екзит-полів, ліберальна партія Progresivne Slovensko (PS), яку очолює віце-президент Європарламенту Міхал Шимечка, та Smer Роберта Фіцо мають приблизно однакову підтримку серед виборців. Партія, яка переможе, отримає першу можливість спробувати сформувати уряд.

Відео дня

Як пише Reuters, очікується, що ані SMER-SSD, ані PS не отримають більшості, тобто майбутній уряд, ймовірно, залежатиме від результатів менших партій. Зокрема, партії "Глас" колишнього члена SMER-SSD Пітера Пеллегріні, який не озвучив свою конкретну позицію, але сказав, що цього тижня його партія була ближчою до Фіцо.

Проросійські погляди Фіцо відповідають настроям у словацькому суспільстві, традиційно відносно налаштованому щодо Росії. Ці настрої посилили проросійські наративи та дезінформація в соціальних мережах.

Фіцо пообіцяв припинити військові поставки в Україну та прагнути до мирних переговорів. Він також критикував санкції проти Росії та захищав національне право вето в ЄС. Це лінія, близька до лінії лідера Угорщини Віктора Орбана.

Водночас зазначається, що Фіцо також був прагматичним лідером у минулому, що, на думку іноземних дипломатів і аналітиків, може приборкати його зовнішньополітичний поворот.

Аналітики та дипломати також зазначили, що Словаччина, дефіцит бюджету цього року в зоні євро становить майже 7% валового внутрішнього продукту, дуже потребує коштів ЄС на модернізацію та відновлення. Тому будь-який уряд "двічі подумає, перш ніж вступати в конфлікт із Брюсселем".

Вибори у Словаччині і підтримка України

Раніше ЗМІ відзначали, що Словаччина скасує військову і політичну підтримку України, якщо новим прем'єр-міністром стане колишній глава уряду Роберт Фіцо. 

Зазначалося, що уряд, очолюваний партією Фіцо, міг би укласти союз з угорським лідером Віктором Орбаном, відомим своєю проросійською позицією.

Крім того, у сусідній з нашою країною Польщі також готуються до одних з найважливіших виборів за останні роки. Напередодні жовтневих парламентських перегонів спалахнуло кілька дипломатичних розбіжностей між правлячою партією "Право і справедливість" (ПіС), її союзниками по НАТО та європейськими країнами, а також українськими партнерами, оскільки лідери у Варшаві прагнуть зміцнити свою електоральну базу.

Вас також можуть зацікавити новини: