Словаччина звинуватила Росію у втручанні у вибори

Причиною послужила заява глави російської зовнішньої розвідки.

Міністерство закордонних справ Словаччини викликало представника російського посольства через висловлювання директора Служби зовнішньої розвідки Росії Сергія Наришкіна.

Той 28 вересня заявив, що вибори в Словаччині "навряд чи можна сприймати як демократичне і вільне від зовнішнього впливу волевиявлення народу". За словами Наришкіна, США нібито посилили втручання у вибори і закликають "відкинути химеру моралі і використовувати будь-які засоби для досягнення необхідного результату".

Наришкін заявляв, що Вашингтон розраховує на перемогу партії "Прогресивна Словаччина". У підсумку на парламентських виборах перемогла проросійська партія Smer-SD.

В заявіа МЗС йдеться, що вони висловлюють рішучий протест проти неправдивої заяви спецслужби РФ. "Ми розглядаємо подібну свідомо поширювану дезінформацію як неприпустиме втручання Російської Федерації у виборчий процес у Словацькій Республіці, яка, будучи незалежною, суверенною і демократичною державою, гарантує своїм громадянам чесний і прозорий виборчий процес", - йдеться в повідомленні. 

Вони закликали РФ припинити дезінформаційну діяльність, оскільки вона підриває їхні відносини, а також суперечить принципам міжнародних відносин.

Вибори в Словаччині: що відомо

Нагадаємо, 30 вересня в Словаччині пройшли позачергові парламентські вибори, на яких перемогла опозиційна партія Smer-SD, очолювана екс-прем'єром Робертом Фіцо.

Smer-SD підтримали майже 23% виборців, тоді як "Прогресивна Словаччина" і "Голос" не набрали і 20%.

Робер Фіцо заявив, що "у людей в Словаччині є проблеми побільше, чим Україна", коментуючи військову допомогу українцям.

Вас також можуть зацікавити новини: