Алмазбек Атамбаєв / REUTERS

Суд в Бішкеку виніс вирок колишньому президенту Киргизстану Алмазбеку Атамбаєву у вигляді 11 років і 2 місяців позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляє "Настоящее время", його визнали винним в організації корупції у справі про незаконне звільнення кримінального авторитета Азіза Батукаєва.

Атамбаєва також позбавлено державних звань, нагород, орденів і іменних годинників президента.

Колишнього президента Атамбаєва офіційно заарештували і звинуватили в корупції в серпні 2019 року. Спецназ ДКНБ Киргизстану затримав Атамбаєва 8 серпня в Кой-Таші, зумівши з другого разу взяти штурмом його резиденцію. Під час зіткнень між силовиками і прихильниками президента загинув спецназівець, майже сто людей постраждали.

Читайте такожЕкс-президента Киргизстану Атамбаєва звинувачують в підготовці держперевороту

Справу про незаконне звільнення Батукаєва було відновлено в січні 2019 року, після того як в Киргизстані змінився президент. Зараз по ній проходять онколог Еміль Макімбетов і лаборант Ірина Цопова, які діагностували Батукаєву рак, а також кілька колишніх чиновників і депутатів: екс-міністр охорони здоров'я Дінара Сагінбаєва, колишній віце-прем'єр-міністр Шаміль Атаханов, заступник прокурора Наринської області Майрамбек Акматалієв, колишній міністр юстиції Киргизстану Аїда Салянова.

Батукаєв – чеченський кримінальний авторитет. Він був засуджений у Киргизстані на 16 років в'язниці за зберігання зброї, наркотиків та організацію масових заворушень. У 2013 році Нарінський міський суд ухвалив рішення про його дострокове звільнення. У довідці, яку лікарі представили суду, було написано, що злодій в законі був хворий на рак крові. В день звільнення Батукаєва було доставлено до Чечні на приватному літаку. Пізніше з'ясувалося, що результати медичного обстеження були підробленими. У березні 2014 року суд Бішкека оголосив Батукаєва в розшук по лінії Інтерполу.