Чи може армія РФ піти на країни НАТО? / фото ua.depositphotos.com

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко вважає, що Росія могла б здійснити напад на країни НАТО, якщо б Україна програла війну.

Таку думку він висловив в інтерв'ю 24 каналу, коментуючи нещодавню статтю Bild про те, що Північноатлантичний Альянс вже готується до російського нападу на східний фланг. Журналісти кажуть, що мають доступ до секретного документу Бундесверу.

Коваленко зазначає, що зараз російська армія та її військово-промисловий комплекс сконцентровані на війні проти України, залучено понад 460 тисяч загарбників. Якщо вони захочуть здійснити напад на НАТО, то мають підготувати солдат.

Відео дня

"Зараз вони можуть собі дозволити мобілізацію 25-30 тисяч на місяць, це піковий показник. Щоб вийти за межі цього показника і готувати нові підрозділи, їм треба 50-60 тисяч. За репресивної мобілізації їхня система не витримає таке навантаження. Коли у 2022 році було 100 тисяч на місяць, то російська мобілізаційна система майже луснула. Однак 50-60 тисяч вони витримають. Тоді частина йде на компенсацію щомісячних втрат у зоні бойових дій, формуються нові підрозділи. Але для цих нових підрозділів потрібна техніка, штатна комплектація, щоб вони були повноцінно боєздатними", - пояснює він.

Оглядач вважає, що зараз для Європи існує гібридна небезпека з боку РФ, оскільки Україна стримує загарбників. Він зазначає, що гібридна небезпека може бути більш загрозливою, оскільки у НАТО немає детального механізму дій в таких умовах.

"Є відкрита загроза, фіксується вторгнення, розпочинаються дії за інструментарієм згідно з 5 статтею про колективну безпеку. Однак є гібридні політичні, економічні, енергетичні та навіть міграційні загрози", - додав Коваленко.

Росія готується до війни з НАТО?

Журналісти Bild з'ясували, що вже цього року російська влада може провести нову мобілізацію та призов ще 200 тисяч осіб. За сценарієм, викладеним у секретному документі, навесні окупанти підуть у наступ і вже до червня відкинуть ЗСУ.

В липні розпочнеться "прихована атака" на Захід, яка включатиме кібератаки та інші форми гібридної війни в країнах Балтії, а також зіткнення та початок  великих навчань на території РФ та Білорусі.

У жовтні може статися загострення через перекидання військ та озброєння у Калінінград, а вже у грудні в районі "Сувалкського коридору" створять конфлікт на кордоні та "заворушення з численними жертвами".

Також розглядається загроза у випадку, якщо Сполучені Штати після віборів на деякий час залишаться без лідера - тоді РФ та Білорусь "повторять на території НАТО вторгнення 2014 року в Україну". 

Вас також можуть зацікавити новини: