Названо сценарій війни Росії проти НАТО / twitter.com/USNATO

Війна Росії проти НАТО може розпочатися за сценарієм, що передбачає три великі фази.

Як йдеться в аналітичному матеріалі Daily Mail, загроза ймовірного нападу Росії на європейські країни НАТО зберігатиметься протягом наступних 20 років. Бригадний генерал у відставці Кевін Раян нагадав, що на тлі тривожних прогнозів Росія збільшила витрати на оборону до 140 мільярдів доларів.

"Ці зміни не мають сенсу, якщо вони спрямовані виключно проти нинішнього супротивника – України – країни, населення якої становить третину населення Росії, та яка ледве тримається сама. Зміни мають сенс, лише якщо Росія готується до війни проти такого масштабного супротивника, як НАТО", - зазначив Раян.

Відео дня

Перша фаза: кібервійна та ракетні удари

Експерти видання впевнені, що ймовірна війна РФ проти НАТО розпочнеться з масштабних кібератак та ракетних ударів по цілях у східній Європі та за її межами. Ймовірно, Росія може спробувати зруйнувати супутникові комунікації країн Європи.

Прогнози щодо ймовірних ракетних ударів невтішні для Європи.

"Росія не буде соромитися використання сотень високоточних ракет великої дальності проти цивільних цілей по всій Європі", - зазначив колишній командувач Сухопутних сил США в Європі Бен Годжес.

Він також додав, що росіян "не хвилюють наслідки цих воєнних злочинів". Під загрозою морські порти, аеропорти та транспортні вузли, не кажучи вже про військові штаби та аеродроми. 

Друга фаза: вторгнення з суші, моря та повітря

Ймовірно, після ракетних ударів та кібератак слідуватиме вторгнення з суші, моря та повітря. Експерти вважають, що воно може початися у Сувальському коридорі між Польщею, Литвою та російським Калінінградом. Якщо захоплення коридору буде успішним, росіяни поширять вторгнення на одну з країн Балтії Литву, Естонію або Польщу. Подальший перебіг подій і просування вторгнення залежало б від початкової реакції НАТО.

"Якби ми вагалися, то невиконання наших зобов’язань згідно зі статтею 5 щодо захисту держав-членів... розірвало б альянс. Це було б приголомшливим ударом для НАТО, якби ми не виконали те, що ми сказали, що збираємося зробити", - сказав генерал Годжес.

Згодом флот Росії намагався би взяти під контроль північний морський шлях, найдоступніший арктичний судноплавний шлях, який може стати новою магістраллю для міжнародної торгівлі, що стало б руйнівним для країн НАТО з економічної та безпекової точок зору.

Вступ союзників у війну

Експерти вважають, що на бік Росії могли б стати Іран, Китай та Північна Корея. Наприклад, Китай може використати війну між Росією і НАТО для потенційного вторгнення на Тайвань, однак, навряд чи становитиме пряму загрозу для Європи. Своєю чергою, Іран може взяти безпосередню участь у конфлікті з НАТО на боці Росії.

Північна Корея може вдатись до ядерної зброї, вважає Брюс Беннетт, дослідник з питань міжнародної оборони RAND Corporation, або ж "прямо погрожувати США застосуванням ядерної зброї".

Як уникнути цієї війни

Аналітики впевнені, що Росію можна стримати від війни з НАТО. Годжес зауважив, що описаний вище сценарій не є неминучим, але "ми маємо чітко усвідомлювати загрозу".

"Найкращий спосіб запобігти нападу Росії на НАТО – це допомогти Україні перемогти Росію зараз", - зазначив генерал.

Він вважає, що повномасштабна війна може статися лише якщо Росія відчуватиме, що НАТО не готове чи недостатньо об’єднане, щоб протистояти їй.

Вважає бригадний генерал Раян вважає, що до війни треба готуватися, щоб їй запобігти. Не готуючись, можна накликати її.

Александр Лорд, провідний аналітик з питань Європи та Євразії компанії Sibylline, що займається глобальним аналізом ризиків, зазначив: "Ядерне стримування залишається основою стратегій запобігання повномасштабній війні між Росією та НАТО".

Загроза війни з НАТО: останні новини

Як відомо, країни Балтії з першого дня повномасштабної війни активно підтримують Україну. Неодноразово лунали заяви, що РФ може не зупинитися на Україні і розширити свою агресію на сусідні країни.

Глава військового комітету НАТО Роб Бауер сказав, що країнам Альянсу потрібно готуватися до війни з Росією. З аналогічною заявою виступили раніше в Швеції.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус також вважає, що війна з Росією можлива. За його словами, це може статися вже через п'ять-вісім років.

Вас також можуть зацікавити новини: