У США в'язня вперше стратять чистим азотом / фото ua.depositphotos.com

Суд штату Алабама (США) дозволив стратити ув'язненого за допомогою азоту. Ймовірно, вирок реалізують наприкінці цього січня. Це стане першою в країні стратою з використанням цього методу.

Як повідомляє NBC, федеральний суддя дозволив стратити азотом ув'язненого Кеннета Юджина Сміта. Його адвокати заявили, що штат Алабама намагається зробити його "піддослідним" для випробування цього методу.

Захист подасть апеляцію та не дає інших коментарів. Доцільність такої страти може розглядати Верховний суд США.

Відео дня

Як зазначає видання, 58-річний Сміт був одним з двох чоловіків, засуджених за замовне вбивство дружини проповідника в 1988 році. Він та ще один обвинувачений отримали по 1000 доларів за вбивство Елізабет Сеннетт. Замовником був її чоловік. Він хотів отримати страхову виплату, щоб розквитатися з боргами. 

Генеральний прокурор Алабами Стів Маршалл привітав рішення суду, заявивши, що воно наближає штат до "притягнення Кеннета Сміта до відповідальності за жахливе вбивство на замовлення". Ув'язнений уникав страти понад 35 років.

Страта азотом - що відомо про метод

Метод страти азотом передбачає встановлення на ніс і рот Сміта маски типу респіратора, яка замінить повітря на газ, що призведе до його смерті від нестачі кисню. Азотну гіпоксію дозволили штати Алабама, Міссісіпі та Оклахома. Однак жоден зі штатів наразі її не застосовував.

Захист Сміта заявляє, що цей метод порушує конституційну заборону на жорстоке і незвичайне покарання. В ОНН закликали владу США зупинити заплановану страту азотним методом. Експерти заявили, що неперевірений метод може призвести до "жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження або навіть тортур".

Вас також можуть зацікавити новини: