Росія може спробувати використати деяку кількість нестратегічної ядерної зброї / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, скріншот

Кремль надаватиме підвищене значення ядерному арсеналу під час конфронтації з НАТО, у зв'язку з тим, що військові невдачі в Україні підірвали впевненість Москви у своїх звичайних силах. Такого висновку дійшли аналітики міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), передає The Times.

"Знаючи, що Захід не схильний до жертв і ризику, Росія може спробувати використовувати деяку кількість нестратегічної ядерної зброї, щоб завдати шкоди і запобігти своїй поразці", - йдеться у звіті IISS.

Також вказується, що Росія розраховує на те, що "США не захочуть переступити поріг застосування ядерної зброї у відповідь і можуть бути готові припинити конфлікт достроково".

Відео дня

The Times нагадує, що в ядерній доктрині Росії перераховані чотири можливих сценарії, за яких уряд РФ застосує ядерну зброю. Перші два - якщо Росія буде атакована ракетами з ядерним боєзарядом, або Москва вважатиме, що вони були запущені по її території. Третій - якщо противник здійснить напад на військові або державні об'єкти, щоб спробувати вивести з ладу ядерні сили Росії. Четвертий - якщо існування Російської держави опиниться під загрозою, в тому числі в результаті застосування звичайної зброї.

"Останній сценарій передбачає, що, якщо армія Росії не зможе стримати атаку, можливе застосування ядерної зброї на полі бою, щоб послабити сили противника і продемонструвати свою рішучість", - йдеться у доповіді IISS.

Аналітики припускають, що, враховуючи переважну перевагу звичайних збройних сил США, будь-який конфлікт з їх участю, швидше за все, буде розглядатися в Москві як загроза виживанню Росії.

Чи буде ядерна війна - думка

Як писав УНІАН, військовий експерт Олег Жданов сумнівається, що Росія зважиться застосувати проти України ядерну зброю.

На його думку, "Росії чітко і ясно дали зрозуміти, що ні про яку ядерну зброю у цьому конфлікті мови бути не може". До того ж, він нагадав і про загрозу для самої Росії після ядерного удару.

Вас також можуть зацікавити новини: