Незважаючи на нібито зростання рубля, ціни на товари в РФ захмарні / фото REUTERS

Проблеми в житті росіян тільки починаються. У порівнянні з довоєнними цінами товари в РФ в основному подорожчали.

Про це йдеться в сюжеті журналістів FreeДом. Так, йогурти в супермаркетах Росії в довоєнний час можна було купити по 36 рублів, зараз - 59; яблука коштували 100-120 рублів, зараз дешевше 120 не купиш.

Пральні машинки, які російські військові крали в Україні, обійдуться зараз в 26 тисяч, раніше вони були по 12 тис. Стара ціна кухонного столу - 2 тис. 499 рублів, нова - 3 тис. 300.

За словами експертів, іноземні компанії не хочуть платити в РФ через загрозу санкцій і через проблеми з проведенням платежів. Компанії йдуть з Росії добровільно, адже їх почнуть в іншому випадку бойкотувати багато країн.

Окрема тема - це безробіття в РФ. З липня минулого року по березень 2022-го кількість безробітних досягає 3 млн 250 тисяч осіб, за даними Росстату. З війни нібито нічого не змінилося, хоча насправді приховане безробіття катастрофічно зростає.

За прогнозами експертів, реальні зміни на ринку праці РФ будуть вже з осені, і до кінця 2022-го року досягнуть масштабів, які вже в Кремлі не зможуть ігнорувати.

Економіст Сергій Гурієв каже, що зарплати навіть у державному секторі будуть, м'яко кажучи, невисокі. Він прогнозує, що в найближчі роки в РФ будуть проблеми з бізнесом, з освітою, з сектором послуг, заснованих на знаннях.

Раніше експерти зазначали, що на 17% знизився попит росіян на непродовольчі товари, це яскравий приклад того, що люди почали економити на всьому, крім їжі. А вже до кінця серпня економісти прогнозують чергову кризу на ринку праці.

Вас також можуть зацікавити новини: