У Польщі протестують проти заборони абортів / фото REUTERS

У Польщі близько 66% громадян не погоджуються з рішенням Конституційного суду щодо посилення заборони абортів. Майже 70% підтримують проведення референдуму щодо питання абортів.

Читайте такожПрем’єр Польщі відреагував на протести жінок через заборону абортівПро це пише «Європейська правда» з посиланням на результати соцопитування, проведеного компанією IBRiS на замовлення Onet.

Отже, на запитання «Як ви оцінюєте рішення Конституційного суду?» 51,8% респондентів відповіли, що вважають його «явно неправильним», 14,1% – «скоріше неправильним».

Відео дня

«Явно добре» рішення суду оцінили 10,1% опитаних, «скоріше добре» – 14,8%. Ще 9% не визначилися зі своєю думкою.

68,8% підтримують ідею референдуму щодо того, якими мають бути підстави для абортів, тоді як проти цього – 24%. Ще 7,2% не визначилися з думкою. 

Заборона абортів у Польщі

  • У жовтні Конституційний суд Польщі заборонив проведення абортів у країні через вади розвитку плода. Жінкам дозволено переривати вагітність лише на підставах зґвалтування, інцесту чи ризику здоров’я для матері.
  • Рішення суддів викликало обурення з боку громадськості. І вже ввечері на вулиці Варшави вийшли сотні жінок, вимагаючи від влади скасувати заборону. До позиції суспільства приєдналися й опозиційні політики.
  • У Раді Європи постанову суду назвали «сумною для жіночих прав».