Олександр Тарайковський загинув увечері 10 серпня під час силового розгону протестів / REUTERS

Глава Міністерства внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв допустив, що учасника протестів на вулиці Пушкінській в Мінську Олександра Тарайковського могли застрелити "з нелетальної зброї".

Про це він повідомив в коментарі TUT.BY на площі Незалежності в Мінську.

Читайте такожЗМІ опублікувалі ще одне відео з моментом загибелі протестувальників в Мінську

Відео дня

"Можливо, у нього стріляли з нелетальної зброї. Я поки не знаю, не слідчий. Він помер... Якщо це гумова куля або осколок якийсь... це не вогнепальна зброя, це не куля зі сталевим сердечником. Ми не застосовували вогнепальної зброї, а тільки ту, яка є нелетальною", - заявив глава МВС.

Караєв запевняє, що протестуючі нібито фінансуються з-за кордону: чоловікам платять по 30 рублів, а дівчатам - по 60.

"Їх використовують втемну, керують їх свідомістю і підсвідомістю ... До речі, ці дівчата, яким платять по 60 рублів, вже не пускають до своїх лав інших - не хочуть, мабуть, ділитися ресурсами. Негідники це все роблять", - заявив він.

Караєв додав, що йому шкода загиблого, а також побитих демонстрантів.

"А найбільше - моїх 129 співробітників", - резюмував глава відомства.

Читайте такожТисячі білорусів вийшли у центр Мінська вшануваті пам'ять загиблого на протестах (фото, відео)

Загибель протестуючих в Білорусі: що відомо

  • Олександр Тарайковський загинув увечері 10 серпня під час силового розгону протестів. Офіційна влада визнала загибель Тарайковського в ту ж ніч, але причиною назвали "вибух невстановленого пристрою" в руках, який він нібито збирався кинути в силовиків.
  • Медична причина смерті - відкрита рана грудної клітини і крововтрата. При цьому опубліковані відео та відсутність травм, характерних для вибуху, викликали сумніви в офіційній версії МВС Білорусі.
Тарайковський загинув 10 серпня \ REUTERS

Протести в Білорусі: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по людях. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • У наступні дні по всій Білорусі також проходили мирні акції протесту. Силовики жорстоко розганяли і проводили масові затримання, б'ючи людей кийками, застосовуючи світлошумові гранати і гумові кулі. На сьогодні відомо про двох загиблих.
  • В ООН засудили насильство і порушення прав людини в Білорусі, ряд країн закликав Мінськ зупинити насильство.
  • 16 серпня опозиція анонсувала проведення самого масштабного маршу свободи в історії Білорусі. У свою чергу, влада влаштувала в центрі Мінська великий провладний мітинг. За повідомленнями очевидців, на акцію «добровільно-примусово» звозили бюджетників з усієї країни.