Сире м'ясо курки може стати джерелом небезпечної хвороби / фото ua.depositphotos.com

Деякі люди вважають, що потрібно промивати курку у воді, тому що це нібито допомагає видалити шкідливі бактерії, які можуть бути на м'ясі.

Однак санітарні служби стверджують, що така практика нічого не дає. Центр контролю та профілактики захворювань (CDC) повідомив, що мити курку не потрібно.

За словами Дарина Детвейлера, доктора філософії, автора, консультанта та професора харчової політики в коледжі професійних досліджень Північно-Східного університету, мити курку не тільки непотрібно, але й може принести більше шкоди, ніж користі, повідомляє Health.

Відео дня

"Мити птицю? Все, що ви робите, - це заражаєте патогенними мікроорганізмами всю іншу кухню", - сказав він. "Ви насправді не робите нічого, що підвищить безпеку продуктів".

Приготування курки - найпростіший спосіб уникнути харчових отруєнь

Те, що вам не потрібно мити курку, не означає, що ви можете не вдаватися до запобіжних заходів. За оцінками центру з контролю і профілактики захворювань, близько мільйона американців щорічно хворіють через зараженого м'яса птиці, найбільшу стурбованість викликає сальмонела.

За даними CDC, приблизно 1 з 25 упаковок курки забруднена сальмонелою. Хоча не всі ці захворювання можуть бути пов'язані з куркою, сальмонела щороку спричиняє близько 1,35 мільйона інфекцій, 26 500 госпіталізацій та 420 смертей у США - більше, ніж будь-яка інша бактерія.

Інфікування сальмонелою може викликати діарею, лихоманку та біль у животі протягом чотирьох-семи днів. Але в рідкісних випадках бактерії можуть потрапити в інші частини тіла, такі як кров, суглоби або мозок, і викликати важкі захворювання.

Зрозуміло, чому люди хочуть вжити заходів обережності, наприклад, помити курку, щоб уникнути отруєння сальмонелою, але ополіскування курки не знищить жодних патогенів, каже Детвайлер.

"Зазвичай люди думають, що можуть змити бактерії, але набагато безпечніше просто приготувати продукт", - сказала Health Кіара Ланді, дієтолог стаціонарного відділення клініки Майо в Арізоні. "Якщо вони готують курку при температурі 165 градусів, то це повинно вбити всі бактерії".

Промивання курки підвищує ризик харчового отруєння

"Дослідники довели, що при митті курки хвороботворні бактерії поширюються по всій раковині, навколо крана, ручки і з боків", - пояснив Детвайлер.

В обсерваційному дослідженні Міністерства сільського господарства США учасникам було запропоновано приготувати сире м'ясо птиці і салат. Дослідники виявили, що у 60% тих, хто вирішив помити курку, в раковині були виявлені бактерії. А 26% з тих, хто мив птицю, в результаті стали причиною перехресного зараження: бактерії з птиці потрапили в салат.

Ідея мити курку, мабуть, бере свій початок у способах приготування їжі, яким люди навчилися від батьків і бабусь і дідусів, пояснює Детвайлер.

Невеличке дослідження, проведене в 2021 році, показало, що це дійсно так - учасники сказали, що "на їх методи приготування курки в першу чергу вплинула сім'я".

Детвайлер пояснив, що кілька поколінь тому курку потрібно було мити перед приготуванням, оскільки люди частіше забивали або вищипували власних курей. Однак в наші дні це стало практично неактуальним.

"Якщо говорити про птицю, яку ми купуємо для приготування їжі, то вона підготовлена і упакована для того, щоб ми могли буквально вийняти її з пакета і покласти в духовку", - говорить Детвайлер

Інший варіант - люди просто роблять це за звичкою, пояснив Ланді, поєднуючи сиру птицю з іншими інгредієнтами, які зазвичай миють у продуктових магазинах.

Як безпечно приготувати курку - інші поради

Крім того, що курку можна не промивати, є й інші заходи, які допоможуть знизити ризик отримати харчове отруєння від птиці.

Відразу після покупки сирої курки люди повинні вирішити, чи хочуть вони приготувати її в найближчі пару днів - в цьому випадку вона може залишатися в холодильнику, або ж вони збираються з'їсти її пізніше протягом тижня, пояснює Ленді. В цьому випадку її слід покласти в морозильну камеру.

Розморожуючи курку, не слід залишати її надовго на столі. І не слід готувати її в замороженому вигляді, пояснює Детвайлер.

Розморожуючи курку, Ленді пояснив, що краще не піддавати її холодній воді, щоб прискорити процес.

"Ви хочете уникнути небезпечної зони від 40 до 140 градусів, де патогенні мікроорганізми розмножуються найшвидше", - сказав він. "Бажано розморожувати в холодильнику протягом декількох днів".

CDC також рекомендує упаковувати курку в пакет при покупці продуктів, щоб сік не витікав на інші продукти. З цієї ж причини слід переконатися, що курка зберігається в надійному контейнері або на нижніх полицях холодильника.

У процесі приготування сиру курку слід тримати на окремій обробній дошці, щоб вона не контактувала з іншими продуктами, а все кухонне приладдя, яке торкається сирої курки, слід мити засобом для миття посуду в гарячій воді.

За словами Детвайлера, після приготування курка зберігається в холодильнику протягом трьох-чотирьох днів. Якщо люди сподіваються з'їсти її пізніше цього терміну, її слід зберігати в морозилці.

Якщо хтось звик мити курку або хоче продовжувати це робити, CDC рекомендує робити це якомога безпечніше.

Це означає обережно поливати курку, щоб зменшити ризик розбризкування, негайно вимити раковину та прилеглі до неї поверхні та ретельно вимити руки

Раніше УНІАН писав, що відбувається з вашим тілом, коли ви їсте курку щодня.

Вас також можуть зацікавити новини: