Проблема нічних походів в туалет відноситься не тільки до чоловіків / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Пробудження вночі через необхідність сходити в туалет - досить поширене явище, коли чоловіки стають старшими. Однак це не обов'язково робить це "нормальним", пише The Sun.

Винуватцем порушення сну часто є поширена і неракова проблема, яка називається збільшенням простати, розповів провідний уролог, доктор Тед Шеффер з Північно-західного університету на подкасті Peter Attia Drive.

Простата - це невелика залоза розміром з волоський горіх, розташована під сечовим міхуром. Її мета - виробляти рідину для виробництва сперми.

Відео дня

З віком він має тенденцію збільшуватися - отже, понад 30 мільйонів чоловіків у віці 50 років і старше встають хоча б раз на ніч, аби сходити в туалет.

Доктор Шеффер запропонував три поради, які допоможуть краще спати вночі, якщо нічні походи в туалет викликають у вас роздратування і втому.

1. Не пийте воду безпосередньо перед сном

Поради доктора Шеффера можуть здатися здоровим глуздом, але він каже, що йому доводиться проводити багато "базового навчання" з пацієнтами, які відвідують його клініку і скаржаться на часті походи в туалет ночами, що в медицині називається ніктурія.

"Багато з того, що ви з'їдаєте, вийде назовні. Якщо ви збільшите споживання рідини, у вас збільшиться виділення сечі", - зазначає Шеффер.

На думку доктора Шеффера, якщо ви страждаєте ніктурією, дуже важливо регулювати кількість випитого. "Не випивайте дві склянки води безпосередньо перед сном. І якщо ви встаєте посеред ночі через необхідність сходити в туалет, не пийте ще одну склянку води", - сказав він слухачам подкасту.

2. Не вживайте алкоголь перед сном

Те, що ви п'єте, може бути настільки ж важливим, як і час, коли ви це п'єте. За словами доктора Шеффера, деякі напої матимуть природні сечогінні властивості, тобто змусять ваш організм виробляти більше рідини через дві-чотири години.

"Наприклад, кофеїн є природним сечогінним засобом і протягом певного періоду часу змушує виробляти більше рідини", - сказав уролог.

Він сказав, що навіть просить пацієнтів вести "щоденники сечовипускання", в яких записує, що вони п'ють і скільки вони пісяють після цього.

Ще одним "класичним" винуватцем є пиво, яке, за словами доктора Шеффера, містить велику кількість рідини.

3. Носіть гольфи до коліна

Доктор Шеффер також рекомендував чоловікам з будь-якими ознаками затримки рідини в ногах носити гольфи до коліна перед сном.

За його словами, затримка рідини також відома як набряк, і це одна з причин, чому багатьом людям потрібно ходити в туалет вночі.

Ознаки набряку включають набряки щиколоток, стоп і гомілок. За даними Національної служби охорони здоров'я Великої Британії (NHS), це часто викликано накопиченням рідини в цих областях.

Доктор Шеффер зазначив, що з віком нормально вставати кілька разів за ніч. Це пов'язано з тим, що організм виділяє менше антидіуретичного гормону, який дозволяє спати всю ніч без необхідності ходити в туалет. За словами уролога, коли ви молодші, цей гормон "різко вивільняється о сьомій-восьмій годині вечора". Він додав, що це стосується не лише чоловіків.

Привід для занепокоєння

Проте, зазначає Шеффер, часті нічні походи в туалет все ж можуть бути приводом для занепокоєння. Особливо, якщо навіть перераховані ним базові правила не допомагають.

Це може бути наслідком гормонального дисбалансу або ознакою раку простати.

За даними британської організації Prostate Cancer UK, на цю хворобу страждає кожен восьмий чоловік. Вона спочатку може не викликати будь-яких помітних симптомів через особливості росту раку.

Але ознаки можуть включати:

  • труднощі з початком сечовипускання або спорожненням сечового міхура;
  • слабкий потік при сечовипусканні;
  • відчуття, що сечовий міхур не спорожнився належним чином;
  • витікання сечі після того, як ви закінчили сечовипускання;
  • необхідність мочитися частіше, ніж зазвичай, особливо вночі;
  • раптова потреба в сечовипусканні - іноді у вас може виникнути витік сечі ще до того, як ви дійдете до туалету.

Якщо у вас виникли ці симптоми, це не обов'язково означає, що у вас рак. Але найкраще показати їх терапевту.

Інші новини по темі

Як повідомляв УНІАН, раніше вчені припустили, що вживання кількох чашок кави на день може бути пов'язано з нижчим ризиком розвитку раку простати. Ця хвороба знаходиться на 2 місці за частотою онкологічних захворювань у чоловіків і є 6 причиною смерті від раку.

У учасників дослідження, які вживали найбільше кави, ризик раку простати був нижчим на 9%. Раніше вживання кави пов'язували з більш низьким ризиком захворювань печінки, кишечника і раку молочної залози. 

Вас також можуть зацікавити новини: