Через депресію може бути складно приймати душ / фото ua.depositphotos.com

Труднощі з доглядом і гігієною особливо поширені під час депресії, розповіла психіатр і професорка медичного факультету Джонса Гопкінса Ліндсі Стендевен, пише The New York Times.

Зазначається, що часто люди, які страждають на депресію, можуть боятися обговорювати свої симптоми з лікарем. І цей сором у поєднанні з низькою самооцінкою, можливо, спричиненою відмовою від купання, може погіршити недугу, зазначила фахівець.

Чому через депресію важко прийняти душ - відповіді лікарів

Частково це пов'язано з тим, що дотримання гігієни вимагає енергії, а поширеним симптомом депресії є втома. Тож, навіть якщо ви захочете прийняти душ, у вас може не вистачити на це сил, сказала психотерапевт і соціальний працівник у галузі психічного здоров'я з Австралії Крістін Джадд.

Відео дня

Крім того, депресія погіршує здатність вирішувати проблеми, ухвалювати рішення і ставити цілі. І це ускладнює багато завдань, особливо ті, які складаються з кількох кроків, додав психіатр клініки Майо Патрік Бігауетт. Також, за словами доктора, завадити людині митися може почуття нікчемності або безнадійності ("Я не заслуговую бути чистим"; "Якщо нічого не має значення, навіщо турбуватися?").

Полегшити прийняття душу в силах допомогти постановка менших цілей або знання того, що про вас піклуються, говорять фахівці. Слід спробувати розбити процес на дрібніші етапи, а також звернутися по допомогу до близьких.

Нагадаємо, раніше вчені встановили, що запахи допомагають перемогти депресію.

Вас також можуть зацікавити новини: