
Користь жовтка вже відома, тому варто слідкувати за тим, щоб його не зіпсувати під час приготування, зокрема, не допустити його позеленіння.
Авторка кулінарної книжки Fresh Eggs Daily, ведуча та блогерка - експертка Ліза Стіл розповіла Parade, чому буває зелений жовток у вареного яйця. За її словами, так стається через хімічну реакцію - яєчний білок містить сірководень, і він з'єднується із сульфідом заліза, що є в жовтку.
"Тому, коли ви нагріваєте яйце, білки руйнуються, і вони починають виділяти сірчисті гази, і це той запах, який ви відчуваєте, коли ви варите яйця. Гази вступають у реакцію із залізом, і поверхня жовтка набуває зеленувато-сіруватого кольору", - пояснила співрозмовниця.
За словами Стіл, щоб уникнути позеленіння жовтка, яйця варто готувати на пару.
Ось як правильно готувати яйця круто:
- візьміть пароварку (можна використовувати каструлю з друшляком) і покладіть у неї яйця. Якщо ви взяли каструлю - обов'язково після кипіння води закрийте яйця кришкою;
- готуйте яйця на пару 12 хвилин.
Після цього яйця потрібно перекласти в крижану воду.
Цікаві новини науки - прочитайте корисне
Раніше стало відомо, чи небезпечні сирі яйця.
Вчені попереджали, що в сирих яйцях може міститися бактерія сальмонела, а це збудник серйозного захворювання - сальмонельозу. Дослідники також з'ясували, що із сирого яйця людина засвоює лише половину білка, а з вареного - майже весь.