Хоча вже й доведено користь жовтка, у сирому вигляді яйця вживати не варто.
У сирому яйці може міститися бактерія сальмонела, яка провокує серйозне захворювання - сальмонельоз, повідомляє FoodSafety.gov. Такі бактерії живуть, зокрема, у кишківнику свійської птиці та можуть потрапити на внутрішню частину яєць ще до того, як утвориться шкаралупа, попереджають Центри з контролю та профілактики захворювань США (CDC).
За відомостями CDC, сальмонела також може опинитися на яйці після того, як його відкладуть. У відомстві додали, що сальмонела вражає більше, аніж 1,3 мільйона осіб на рік, спричиняючи понад 400 смертей.
Якщо є сальмонельоз - симптоми такі:
- блювота;
- діарея;
- черевні судоми;
- висока температура.
Експерти зазначили, що ця хвороба становить найбільшу небезпеку для людей, у яких ослаблений імунітет, для тих, хто старше 65 років, а також для дітей віком до 5 років.
Чому не варто їсти сирі яйця - інші причини
У The Journal of Nutrition було опубліковано дослідження, в якому стверджувалося, що людина із сирого яйця засвоює тільки 50% білка, а з вареного - 90%.
Як яйця можуть нашкодити організму - що вже повідомлялося
Лікарка-трихолог Пріті Махір говорила, що якщо їсти забагато яєць, то може випадати волосся.
Річ у тім, що в яйцях міститься вітамін А, і саме через його надлишок можуть виникнути проблеми з волоссям. Варто зазначити, що цей вітамін також є в печінці, молочних продуктах та у рибі.