Бурманська короткошерста та бірманська кішка - головні довгожителі серед котячих / колаж УНІАН, фото wikipedia.org

Неправильне харчування може скоротити строк життя вашого кота, а правильне – подовжити. Але у будь-якому випадку певні породи котів відрізняються в середньому довшим строком життя, ніж інші.

Команда патобіологів з Королівського ветеринарного коледжу Великобританії та Тайванського національного університету Чун Хсін проаналізувала майже 8 тисяч випадків задокументованих ветеринарними клініками смертей домашніх котів, які представляють різні породи. Свої результати вони опублікували у Journal of Feline Medicine and Surgery.

Дослідники виявили, що представники породи бурманська короткошерства жили найдовше: середня очікувана тривалість життя – 14,42 року. Також серед головних довгожителів виявилися бірманська кішка, усілякі представники змішаних порід, сіамська та перська кішки.  Найменшу тривалість життя мали сфінкси: всього 6,68 року. 

Відео дня
Таблиця середньої тривалості життя котів в залежності від породи

Вважається, що коти сфінкси живуть так мало, тому що вони є надто чистокровними, що не дуже добре з точки зору генетики. Зокрема у них частіше трапляються вроджені дефекти, які роблять їх схильними до вторинних захворювань.

Також дослідники виявили, що представники змішаних порід в середньому живуть на 1,5 роки довше, ніж чистокровні коти. Кішки також в середньому живуть трохи частіше за котів. 

Інші цікаві матеріали про домашніх пухнастиків

Як писав УНІАН, деякі породи собак менш ласкаві до своїх власників, ніж інші. Дізнайтеся, які породи не є фанатами обіймів і можуть почуватися щасливими без надмірної уваги з боку господаря.

Також ми розповідали, що китайский зоопарк зазнав нищівної критики після того, як спробував виставити у вольєрі собак, пофарбованих під ведмедів виду велика панда. 

Вас також можуть зацікавити новини: