Коти можуть хотіти їжу, яку їм їсти не можна  / фото ua.depositphotos.com

Якщо у вас є кіт, ви вже знаєте, що ця тварина є чудовим компаньйоном. Оскільки вони є справжніми членами родини, турботливі господарі хочуть убезпечити свого чотирилапого. Хоча вони можуть здаватись більше людьми, ніж тваринами, вони не можуть їсти ту ж їжу, що й ми.

Як пише Martha Stewart, існує 6 продуктів, якими ні в якому разі не можна годувати свого кота. Певні інгредієнти можуть завдати шкоди шлунку вашої кішки та викликати низку проблем, як-от нудота, блювота, зневоднення та біль у животі.

Виноград і родзинки

Відео дня

Хоча для людини виноград і родзинки є смачною закускою, вони можуть викликати у котів пошкодження нирок.

"Хоча ветеринари все ще вчаться, останні дані свідчать про те, що рівень винної кислоти у винограді та родзинках може бути основною причиною токсичності для кішок. Вплив створює накопичення в нирках дубильних речовин та інших елементів", — каже Вітні Міллер, головний ветеринар Petco.

Симптоми млявості, відсутності апетиту та зневоднення зазвичай починаються протягом перших 24 годин і переростають у ознаки ниркової недостатності, такі як блювота, надмірна спрага або сечовипускання, біль у животі та кома.

Шоколад

Шоколад (як і інші продукти, що містять кофеїн) також є токсичним для котів.

"Шоколад містить метилксантини — кофеїн і теобромін, — які сприяють його токсичним властивостям, але концентрація теоброміну вища, ніж концентрація кофеїну", — каже Карлі Фокс, старший ветеринар у Шварцманському медичному центрі для тварин у Нью-Йорку.

Симптоми можуть відрізнятися залежно від кількості та типу спожитого шоколаду, але зазвичай варіюються від блювоти та діареї до гіпертонії та судом. При цьому білий або молочний шоколад містять менше токсичних компонентів, ніж випічка або темний шоколад.

Цибуля і часник

Ці два інгредієнти можуть бути небезпечними для кішок.

"Цибуля, а також часник, є токсичними для котів у всіх формах, оскільки вони містить сульфоксиди та аліфатичні сульфідні сполуки, які можуть спричинити окислювальне пошкодження клітин. Хоча цибуля найбільш токсична у великих кількостях, концентровані порошки з вашого шафи зі спеціями або в сумішах для супів можуть викликати побічні реакції, якщо їх проковтне кішка", — каже доктор Міллер.

Ці продукти викликають розпад еритроцитів і в кінцевому підсумку призводять до анемії. Симптоми отруєння можуть включати млявість, бліді ясна та зміну кольору сечі.

Молочні продукти

Вірте чи ні, але більшості котів не вистачає того самого ферменту, що перетравлює молоко, як людям з непереносимістю лактози. З цієї причини краще не давати котам молочні продукти.

"Оскільки кошенята звикли пити молоко матері, як тільки вони припиняють пити, їхній організм перестає розщеплювати лактозу. Для багатьох кішок споживання або вживання молочних продуктів може викликати розлад шлунка або викликати блювоту та діарею", — каже Гері Ріхтер, засновник Ultimate Pet Nutrition.

Сире м'ясо

Подібно до того, як у людей може бути негативна реакція на сире м’ясо, так само може бути й у котів. Необроблений білок, включаючи курку та яйця, може призвести до отруєння тварин сальмонельозом або кишковою паличкою. Тривожними симптомами у цьому випадку будуть блювота, діарея та млявість.

Морепродукти

Багато котів люблять лосось і тунець, але важливо переконатися, що вони не містять кісток, перш ніж годувати ними свого чотириногого друга.

"Кістки за своєю суттю не є токсичними, але можуть спричинити серйозні шлунково-кишкові розлади, переломи зубів або застрягти в стравоході чи кишковому тракті, що призведе до екстреної процедури", — каже доктор Фокс.

Проковтування кісточок може спричинити блювоту, діарею, втрату апетиту, блювоту та надмірне слинотечу.

Цікаві факти про тварин

Біологи розповіли, чому коти втягують свої кігті, а собаки ні.

Фахівці розповідали, чи здатні коти відчувати провину та вибачатися. Варто брати до уваги, що котам невідома концепція грошей та матеріальної цінності речей. Пухнастикам просто невтямки, чому вас засмучує розбита ваза, чи порвані штори. 

Професор з Нью-Йорку розкрив таємницю, чому коти бояться води.

Вас також можуть зацікавити новини: