Таку олію можна використовувати, як для приготування страв, так і додавати її до них / фото pixabay

Під час покупок у продуктовому магазині ви могли бачити кунжутну олію, що стоїть поряд з оливковою та іншими різновидами рослинної олії. Видання EatingWell розповіло, чи корисна ця олія для здоров'я та чому цей азійський основний продукт заслуговує на вашу увагу. 

Відомо, що кунжутна олія є їстівною кулінарною олією, яку добувають з насіння кунжуту. Вона є поширеною в азійській та близькосхідній кухнях. Кунжут здебільшого вирощують у Судані, Індії, М'янмі і Танзанії. У Сполучених Штатах Америки найбільшими виробниками кунжуту в країні є штати з теплим кліматом, а саме Оклахома, Техас, Канзас і Флорида.

"Як і інші кулінарні олії, такі як ріпакова та соняшникова, кунжутну олію добувають із сирого та необсмаженого насіння. Це стабільна олія з температурою димлення 410°F (210°C) - найкраще використовувати як універсальну кулінарну олію, яка також добре підходить для приготування їжі на високих температурах, наприклад, у фритюрі та запіканні", - зазначають у публікації. 

Відео дня

У виданні розповіли, що підсмажена або смажена кунжутна олія має нижчу температуру димлення під час тривалого нагрівання, через що вона може підгоріти та стати гіркою, тому її краще використовувати для приготування страв на низькому або середньому вогні. Не підсмажену кунжутну олію можна використовувати як інгредієнт маринадів, соусів і заправок для салатів.

Користь кунжутної олії для здоров'я

Кунжутна олія має багато мононенасичених та поліненасичених жирів, які можуть допомогти підвищити рівень "хорошого" холестерину ЛПВЩ і знизити рівень "поганого" холестерину ЛПНЩ. Також кунжутна олія містить фітостерини, рослинні сполуки з антиоксидантними та корисними для серця властивостями. 

Також цей продукт може покращити ваш кров'яний тиск. Систематичний огляд показав, що регулярне вживання кунжуту пов'язане зі зниженням систолічного та діастолічного артеріального тиску, а також маси тіла та окружності талії, що може сприяти зниженню артеріального тиску.

Потенційні ризики вживання кунжуту

Фахівці радять людям з алергією на кунжут уникати кунжутної олії та будь-яких продуктів, які його мають. 

"Тепер ви можете легко визначити, чи містить харчовий продукт кунжут, оскільки Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів вимагає, щоб на упаковці харчових продуктів і добавок було вказано вміст кунжуту", - додають у публікації.

Які ще продукти корисні для здоров'я

Раніше вчені з'ясували, як шоколад впливає на здоров'я мозку. Попри те, що солодощі є некорисними для організму людини, все ж винятком є темний шоколад. Зокрема дослідження Колумбійського університету виявило таку користь для людей віком від 50 до 69 років. 

"На жаль, не обов'язково правда, що шоколад, який ви купуєте, матиме ті потенційні переваги, про які ми говоримо", - попередив професор кафедри психології Інституту Бекмана при університеті Іллінойсу Габріель Граттон.

Також фахівці розповіли, що буде з вашим тілом, якщо щодня їсти апельсини. За їхніми словами, цей фрукт може покращити травлення, зміцнити імунітет, поліпшити настрій, а також знизити ризик виникнення серцево-судинних захворювань. 

Вас також можуть зацікавити новини: