Дієтологи радять не зловживати оливковою олією / фото ua.depositphotos.com

Жири в раціоні є важливим способом допомогти організму зберігати енергію. Також вони допомагають засвоювати вітаміни, такі як A, D і E.

Дієтолог Еббі Шарп пояснила, що повністю знежирена дієта не буде здоровою. "Якщо ви їсте овочевий салат, але не додаєте в нього жирів, ви не будете засвоювати всі поживні речовини", - зазначила фахівець, пише Time.

Дієтолог наголосила, що ключовим моментом є дотримання розміру порції та вживання правильних типів жирів, зокрема, мононенасичених. Вони містяться в рослинних продуктах, як-от горіхи, авокадо та рослинні олії.

Відео дня

Експерти зійшлися на думці, що одним із найкращих варіантів є оливкова олія першого холодного віджиму, яка є найменш обробленою і найкориснішою для здоров'я. "Вона багата на протизапальні поліфеноли та інші антиоксиданти, які можуть допомогти знизити ризик серцевих захворювань", - сказала Шарп.

Згідно з одним дослідженням, у людей, які споживають більше половини столової ложки оливкової олії на день, на 19% менший шанс померти від серцево-судинних захворювань, ніж у тих, хто рідко або ніколи не вживає оливкову олію.

А метааналіз 13 800 осіб показав, що регулярне вживання оливкової олії може бути пов'язане зі зниженням ризику розвитку раку молочної залози або травної системи.

Але це не означає, що час починати її прямо пити. Поміркованість має значення. "Пиття абсолютно не відповідає дійсності. Немає доказів того, що такий спосіб вживання оливкової олії корисніший, ніж постійне її додавання в салат або іншу їжу", - наголосила фахівець.

У столовій ложці оливкової олії 119 калорій, а порція зазвичай складається з трьох столових ложок. Це 357 додаткових щоденних калорій. "Люди не усвідомлюють, що незалежно від того, який тип жиру вони споживають, усі вони містять одні й ті самі калорії. Столова ложка сала і столова ложка оливкової олії рівні за кількістю калорій", - сказала лікарка-дієтолог Мінді Хаар.

Якщо ви намагаєтеся скинути або підтримувати вагу, додала вона, краще уникати оливкової олії. Хоча вживання оливкової олії не призведе до набору ваги у всіх. Наприклад, хто досить активний і займається спортом, може не помітити змін, сказала Хаар, але для інших це може мати суттєве значення.

Шарп також зазначила, що вживання оливкової олії не дуже насичує, незважаючи на калорійність. "Вам краще споживати 100 калорій із цільних харчових жирів, таких як авокадо або горіхове масло, обидва з яких містять корисні жири на додаток до клітковини та інших поживних речовин", - пояснила вона.

Найголовніше, зазначили дієтологи, немає доказів того, що вживання оливкової олії приносить якусь особливу користь. Приміром, популярна ідея про те, що вона чарівним чином покращує здоров'я кишківника. "Насправді в олії відсутній найважливіший харчовий компонент, корисний для кишківника - клітковина", - звернула увагу Шарп. "Ніколи в житті оливкова олія не стане моєю першою рекомендацією тим, у кого проблеми з травленням", - додала вона.

А за словами Хаар, пити оливкову олію не небезпечно, але водночас марно.

Інші новини про оливкову олію

Оливкова олія є основним інгредієнтом середземноморської дієти. Саме її фахівці вважають найкращою у світі. Крім оливкової олії вона також включає в раціон рибу, горіхи, багато фруктів і овочів.

Вас також можуть зацікавити новини: