Правильно казати замкОва щілина / колаж УНІАН, фото pixabay.com, скриншот

Відомий мовознавець та головний вчитель України Олександр Авраменко розповів, які правильні відповідники російських словосполучень "лєснічна площадка" та "замочна скважина".

"Не раз чув, як кажуть: зачекай мене на "лєснічній площадці.". Не вживайте такий вираз, бо це суржик. Як же правильно назвати цю частину загального коридору - сходовий майданчик. Зверніть увагу: не схОдовий майданчик, а сходовИй майданчик", - зазначив він.

Також Авраменко відзначив неправильність застосування фрази "замочна скважина".

"Запам'ятайте, як називається отвір для ключа - замкОва щілина. До речі, наші словники дозволяють наголошувати слово "щілина" двояко", - додав він.

Мовні поради від Авраменка - деталі

Мовознавець і найвідоміший вчитель України Олександр Авраменко розповів, як правильно називати товари, які вже хтось використовував. Так, більшість називають їх товарами "б/у" або "секонд-хенд". Як зазначив Авраменко, ці варіанти не українські.

Авраменко розповів, як правильно перекласти українською фразу "квартира со всеми удобствами". У експрес-уроці від мовознавця опитані люди впевнено відповідали, що українською це має звучати "квартира з усіма зручностями". Однак Авраменко приголомшив відповіддю: цей варіант – неправильний, це калька з російської.

Вас також можуть зацікавити новини: