У світі є 10 тварин, які можуть існувати в природі без сну / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Світ природи чи не щодня дивує нас своїми таємницями та загадками, на більшість з яких людство й досі не має відповіді. Але іноді завісу таємного вдається трохи відкрити.

До прикладу, у світі існує щонайменше 10 тварин, здатних виживати у дикій природі без традиційного для людини "сну". Ми звикли, що стандартна норма нічного відпочинку для мозку - це приблизно 7 або 8 годин. Саме про таку середню норму кажуть науковці. Однак для світу тварин це правило "нівелюється", мозок деяких представників здатний завжди перебувати в активності, зазначає Wildlife Informer

10 тварин, яким не потрібний "традиційний" сон:

  • Дельфін. Цей представник ссавців, який вважається найрозумнішою твариною у світі, не спить щонайменше місяць після народження й залишаються напоготові з принаймні одним відкритим оком весь час. Це зумовлене тим, що дитинча-дельфін має спливати на поверхню для отримання повітря кожні 3-30 секунди. Вчені виявили, що під час цієї фази зростання їхні матері також не сплять. Через таку особливість упродовж життя сон дельфінів також "крихкий". Вони не сплять у традиційному для нас розумінні: півкулі мозку дельфіна "відпочивають" по черзі. Тобто дельфін впадає в так званий "однопівкульний" сон й ніколи не засинає повністю. Це дозволяє тварині бути пильною й не попастися "на зуб" акулі. Цікавий факт: дельфіни можуть плавати, коли вони сплять.
  • Косатка. Це ще один мешканець морського світу, який проводить перші місяці життя без сну. Однак це не стосується дорослих косаток: не дивина, коли мама косатка спить, а її малеча кружляє навколо. Вчені зазначають, що "безсоння" маленьких косаток пов'язане з тим, що вони мають постійно підтримувати теплу температуру тіла, щоб не загинути. Це неможливо зробити, якщо вони впадають у сон. Коли косатка дорослішає, то формує у своєму тілі достатню кількість жиру, щоб не замерзнути. 
  • Плодова мушка. Тут є свої нюанси. Деякі види мушок сплять по 10 годин на добу, тоді як інші абсолютно не мають у цьому потреби. Під час експерименту вчені виявили, що ті плодові мушки, які загалом позбавлені сну, живуть так само довго, як і мушки, які сплять "нормально".
  • Альпійський стриж. Цей вид птахів упродовж життя звик мігрувати зі Швейцарії до Західної Африки. Під час таких тривалих перельотів вони здатні не спати упродовж 200 днів, безперервно знаходячись у польоті й навіть не роблячи короткотривалих зупинок на відпочинок. Наразі вчені не впевнені, чи є в них якась особлива здатність відпочивати під час польоту. Але птахи постійно активні в повітрі, навіть у періоди, коли їхні крила не так сильно махають.
  • Жаба-бик. Ця амфібія є доволі поширеною у Північній частині Америки. Вона здатна цілодобово реагувати на будь-які подразники й фактично не спить. Виключенням є лише стан "брумації" - процес, притаманний амфібіям взимку. Його ще називають "зимовою сплячкою". В інші періоди життя жаба-бик не спить. Це з'ясували вчені в рамках дослідження, проведеного у 1967 році. Однак сучасні науковці не настільки в цьому впевнені. Вони прагнуть провести нові експерименти, щоб зрозуміти, як жаба-бик виживає до "брумації".
  • Синя риба. Йдеться про вид риб "paracanthurus hepatus", який сезонно переміщується вздовж Атлантичного узбережжя США. Більшість цих риб перестають спати під час міграційних періодів. Крім того, навіть коли синя риба, здається, спить, вона все одно постійно плаває та реагує на подразники.
  • Тиляпія. До топ-10 "безсонних" представників природи також потрапив вид риб "oreochromis niloticus". Ця риба, окрім міграції, також змінює свій режим сну в період, коли доглядає за своїми мальками. Ці риби також не сплять і активні протягом перших 22 тижнів після народження. Вчені кажуть, що доросла тиляпія переходить у стан спокою, який нагадує сон, лише у зрілому віці. Однак така поведінка не притаманна молодим рибам.
  • Перевернута медуза. Вид медуз, відомий як "cassiopea andromeda", відомий тим, що його особини лежать на морському дні перевернутими догори ногами. За рахунок цього вони технічно не сплять. Вчені зазначають, що в медуз відсутній мозок, але вони мають постійно активні щупальці. Ними вони ловлять крихітних морських істот, якими потім харчуються. Водночас у 2017 році вчені виявили, що все ж таки фаза спокою у медуз є: в певні періоди їхні датчики не настільки чутливі до подразників та знижують свою активність.
  • Метелик виду "rhopalocera". Вчені кажуть, що ці метелики замість сну переходять у стан заціпеніння: тоді вони знижуть функції організму - падає температура тіла, знижується ритм серцебиття тощо. Саме тоді цей вид відпочиває. Але сном це назвати важко, адже в цьому стані вони мають відкриті очі й зазвичай звисають догори ногами з гілок чи листя, чіпляючись лапками за їхню поверхню.
  • Морж. Цей вид ссавців науковці називають "odobenus rosmarus". Вони можуть легко не спати протягом 84 годин, витрачаючи цей час на пошуку їжі, тобто на полювання у воді. Але такий стан моржі пізніше компенсують, влаштовуючи собі тривалі періоди дрімоти. Також вони цікаві тим, що сплять у воді. Моржі мають особливі м'язи біля горла, які можна порівняти з надувним кругом, який не дозволяє моржу потонути. Зазвичай вони тримають голову вертикально у воді, навіть коли заснули. В таких м'язах моржі також здатні накопичувати до 13 галонів повітря.

Раніше УНІАН також повідомляв про топ-тварин, яких туристи найбільше бажають побачити під час подорожей

Відео дня

Вчені заявили про цікаву здатність організму, яка розкривається під час сну

Нагадаємо, раніше вчені заявили про "золоту" норму годин відпочинку, які дозволяють організму спалити більше жиру. Це знання - один з необхідних лайфхаків, який мають знати всі, хто хоче схуднути або просто мати гарне самопочуття. Зазначимо, що йдеться про конкретну норму годин сну вночі

Вас також можуть зацікавити новини: