Кардіологи назвали продукти, від яких треба відмовитися для здорового серця / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Частиною підтримки здоров'я серця є зниження ризику утворення бляшок, які можуть закупорювати артерії. Поява бляшок - один з основних факторів ризику серцево-судинних захворювань, інфаркту та інсульту.

Куріння, стрес і тривога, малорухливий спосіб життя, ожиріння, високий кров'яний тиск і високий рівень холестерину - все це фактори ризику утворення бляшок.

Видання Parade дізналося у кардіологів, яка їжа найгірша для артерій.

Відео дня

Фахівці стверджують, що найгірша їжа для артерій - це смажена їжа.

"Найгірша їжа для артерій - це продукти, приготовані на оліях, до яких відносяться майже всі кулінарні масла, за винятком оливкової олії екстра-вірджин і масла авокадо", - пояснює Мері Грін, доктор медицини, кардіолог з Manhattan Cardiology і автор LabFinder.

За її словами, навіть ці корисні масла слід використовувати економно і не смажити продукти у фритюрі.

Харлан Крумхольц, доктор медичних наук, професор кардіології Єльської школи медицини, повністю погоджується з нею, стверджуючи, що трансжири, які зазвичай містяться в частково гідрованих оліях і в багатьох оброблених і смажених продуктах, підвищують ризик серцево-судинних захворювань. Одне з наукових досліджень показало, що на кожні 2% трансжирів в раціоні людини на 23% підвищується ризик серцево-судинних захворювань.

Причина, чому трансжири настільки шкідливі для здоров'я серцево-судинної системи, полягає в тому, що вони підвищують рівень шкідливого холестерину ЛПНЩ і одночасно знижують рівень хорошого холестерину ЛПВЩ.

Трансжири настільки шкідливі для здоров'я, що управління з контролю за продуктами та ліками заборонило виробникам продуктів харчування використовувати частково гідровані олії. Однак, за словами доктора Гріна, трансжири все одно можуть з'являтися в продуктах, що піддаються надвисокій обробці, і тому краще по можливості уникати упакованих і оброблених продуктів.

Будь-яка їжа, приготована у фритюрі, наприклад, картопля фрі, кільця цибулі, смажені морепродукти та пиріжки, також є джерелом трансжирів. Це одна з причин, чому повітряна фритюрниця стала такою популярною: вона "смажить" їжу повітрям, а не небезпечними маслами.

Якщо ви хочете зберегти свої артерії здоровими, виключіть зі свого раціону смажену їжу.

Раніше УНІАН писав, що 4 ознаки вкажуть на підвищений холестерин.

Вас також можуть зацікавити новини: