На втрату ваги можуть впливати різні фактори / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Відомо, що кава має позитивний вплив на здоров'я в довгостроковій перспективі. Вживання еквівалента трьох-чотирьох чашок розчинної кави в день знижує ризик багатьох захворювань, включаючи хвороби серця, діабет 2 типу і деякі види раку.

Більшість людей з віком щороку набирають невелику кількість ваги. Але чи може кава допомогти запобігти поступовому набору ваги? Група дослідників вивчила, чи призводить вживання додаткової чашки кави на день (або додавання цукру, вершків або немолочної альтернативи) до збільшення або зменшення ваги, ніж у тих, хто не коригував споживання.

Їхнє дослідження, яке вже пройшло рецензування і попередньо опубліковано на ScienceDirect, виявило помірний зв'язок між кавою та меншим набором ваги, ніж очікувалося. Про це пишуть професор громадської охорони здоров'я і благополуччя з Університету Квінсленда Лорен Болл і дієтолог, дослідник і викладач з Університету Southern Cross Емілі Берч для The Conversation.

Відео дня

Люди, які випивали додаткову чашку кави на день, за чотири роки набрали у вазі на 0,12 кг менше, ніж очікувалося. Додавання цукру призвело до збільшення ваги на трохи більше (0,09 кг), ніж очікувалося за чотири роки.

Як проводилося дослідження і що воно виявило

Дослідники об'єднали дані трьох великих досліджень, проведених у США: двох досліджень здоров'я медсестер з 1986 по 2010 рік і з 1991 по 2015 рік, а також катамнестичного дослідження медиків з 1991 по 2014 рік.

Дослідження здоров'я медсестер - два найбільших когортних дослідження, в яких взяли участь понад 230 тисяч осіб, і в них вивчаються ризики хронічних захворювань у жінок. У дослідженні медиків взяли участь понад 50 тисяч чоловіків-медиків, у ньому вивчається взаємозв'язок між харчуванням і станом здоров'я.

Учасники всіх трьох досліджень заповнили базову анкету та іншу анкету кожні чотири роки, щоб оцінити споживання їжі та напоїв. Використовуючи комбіновані набори даних, дослідники проаналізували зміни споживання кави та зміни ваги, про які учасники повідомляли самі, через чотирирічні інтервали.

В середньому за чотири роки збільшення ваги в дослідженнях медсестер становило 1,2 кг і 1,7 кг, тоді як учасники дослідження медичних працівників додали в середньому 0,8 кг.

Дослідники виявили, що збільшення споживання несолодкої кави з кофеїном або кави без кофеїну на одну чашку на день було пов'язано зі збільшенням ваги, яке було на 0,12 кг менше, ніж очікувалося, за чотири роки.

Додавання вершків (молока) або немолочної альтернативи не мало суттєвого впливу на зміну ваги.

Однак додавання цукру (одна чайна ложка) до кави було пов'язано із збільшенням ваги, яке за чотири роки було на 0,09 кг більше, ніж очікувалося.

Ця асоціація була сильнішою в учасників, які були молодшими та мали вищий індекс маси тіла на початку дослідження.

У чому плюси і мінуси дослідження

Дане дослідження унікальне з двох причин. Воно мало дуже великий розмір вибірки, і воно стежило за учасниками протягом багатьох років. Це додає впевненості, що ці асоціації є реальними і, ймовірно, можуть бути застосовані до інших груп населення.

Однак є три причини бути обережними:

  • По-перше, отримані дані являють собою асоціацію, а не причинно-наслідковий зв'язок. Це означає, що дослідження не доводить, що споживання кави є справжньою причиною зміни ваги. Швидше, це показує, що дві зміни спостерігалися одночасно з часом.
  • По-друге, результати щодо ваги були дуже скромними. Середнє збільшення ваги за чотири роки на основі однієї чашки кави становило 0,12 кілограма, що становить близько 30 грамів на рік. Ця сума може не мати суттєвого значення для більшості людей, які бажають контролювати вагу.
  • По-третє, цей аналіз не враховував мінливість кількості кофеїну в каві (який, як ми знаємо, може бути високим), він просто припускав стандартну кількість кофеїну на чашку.

Як кава може допомогти в контролі ваги

Кофеїн є природним стимулятором, який, як було доведено, тимчасово знижує апетит і підвищує концентрацію уваги. Це може допомогти зменшити голод на короткий проміжок часу, що потенційно може призвести до зменшення споживання калорій.

Деякі люди п'ють каву перед тренуванням як стимулятор для покращення результатів тренувань: якщо тренування є більш ефективним, можна витратити більше калорій. Однак вважається, що ця вигода скоріше короткострокова, ніж довгострокова.

Також було доведено, що кофеїн прискорює метаболізм, змушуючи спалюватися більше енергії під час відпочинку. Однак цей ефект порівняно невеликий і не може замінити регулярну фізичну активність і здорове харчування.

Нарешті, кава має м'який сечогінний ефект, що може призвести до тимчасової втрати ваги через воду. Але це втрата води, а не жиру, і вага швидко відновлюється при повторній гідратації.

Чи варто пити каву для схуднення

"На втрату ваги можуть впливати різні фактори, тому не надто захоплюйтеся зв’язком між кавою та вагою, висвітленим у цьому новому дослідженні, і не збільшуйте споживання кави до необґрунтованого рівня", - зазначають автори статті.

Більшість дорослих можуть безпечно споживати близько 400 мг кофеїну на день. Це еквівалентно двом чашкам еспресо, чотирьом чашкам розчинної кави або восьми чашкам чаю.

Інші новини

Як повідомляв УНІАН, раніше вчені пояснили, як кофеїн впливає на появу або усунення головного болю. Вплив кофеїну на головні болі неоднозначний, адже звичайна ранкова чашка кави може викликати пульсуючий головний біль. Такий же результат може з'явиться, якщо випити більше цього напою, ніж зазвичай. З іншого боку, міцна чашка кави також може зупинити деякі мігрені.

Вас також можуть зацікавити новини: