Археологи розповіли, які скарби знаходять біля Хортиці / колаж УНІАН, скріншоти

Стало відомо, що знаходять археологи на території біля легендарного острова Хортиця, яка була під водою понад 60 років і обміліла після підриву росіянами Каховської ГЕС.

Дослідники розповідають, що на цьому місці люди жили, воювали, займалися різними ремеслами протягом десятків тисяч років.

Зараз під час візуального огляду обмілілої території і розкопок науковці знаходять масу фрагментів кераміки, якій більше двох тисяч років. Справжньою удачею вважається, якщо вдається виявити кераміку з візерунком або штампом.

"Великі шматки ми збираємо, потім ми їх помиємо, систематизуємо і почнемо пробувати склеювати", - зазначають археологи.

Крім кераміки, знаходять скло і металеві вироби. Однією з найцікавіших знахідок називають срібну монету, яка була в обороті у першому столітті нашої ери.

Біля Хортиці знайшли давній човен-довбленку

Нагадаємо, раніше повідомлялося, як на обмілілих берегах національного заповідника "Хортиця" історики знайшли стародавній човен-долбленку.

Зазначалося, що на кормі човна фахівці виявили два однакових символи, їх ще будуть досліджувати і розшифровувати.

Припускають, що човен 10-14 століття, вона використовувалася для риболовлі або перевезень. Точний вік визначить радіовуглецевий аналіз, а зараз найбільш нагальне завдання - зберегти пам'ятку, адже третина корпусу зруйнована.

Вас також можуть зацікавити новини: