На супутнику Сатурна Енцеладі потенційно може існувати життя / фото Вікіпедія

Супутник Сатурна Енцелад виглядає "ще більш гостинним" після того, як вчені переглянули старі дані. За їхніми словами, на небесному тілі було знайдено ще більше органічних молекул. Про результати дослідження повідомляє Nature Astronomy.

Зазначається, що Енцелад вже є одним із найбільш перспективних місць для потенційного життя в Сонячній системі. Так, крижаний світ там є активним, може мати потрібні температури для життя, а також великі океани під своєю поверхнею.

Нещодавні дослідження далекого світу дали більше надії на те, що Енцелад може бути "населеним". І тепер вчені, які повторно вивчають одне з цих досліджень, кажуть, що він навіть більше схожий на потенційний "будинок для життя", ніж вважалося раніше.

Відео дня

Нове дослідження показує, що шлейфи, які виходять із поверхні, містять органічні молекули, такі як метанол, етан і кисень. Астрономи зробили це відкриття після повторного вивчення даних, отриманих з космічного корабля NASA "Кассіні", який пролетів повз Місяць у 2011 і 2012 роках. Ці початкові дослідження показали, що в пробах, узятих із цих шлейфів, була вода, вуглекислий газ, метан, аміак і молекулярний водень.

Тепер дослідники NASA ще раз переглянули ці дані, порівнюючи їх із великою бібліотекою інших подібних зразків. Вони виявили, що шлейфи містять не тільки ці п’ять хімічних речовин, але й низку інших молекул.

У поєднанні з іншими дослідженнями нові висновки свідчать про те, що у Всесвіті потенційно вже може бути позаземне життя або, принаймні, відбуватися процеси, які здатні спричинити його зародження.

Як відомо, космічний корабель "Кассіні" стартував із Землі в 1997 році. Він був спрямований насамперед на Сатурн, але також спостерігав за кільцями та супутниками, які оточують його у великій і складній системі, детально вивчаючи їх, поки він не врізався у планету в 2017 році.

Енцелад залишається одним із найцікавіших світів у нашій Сонячній системі, частково завдяки результатам цього дослідження. Його також відносно легко досліджувати через шлейфи, які прориваються крізь його крижану поверхню, викидаючи матеріал знизу.

В останні роки низка досліджень виявила, що Енцелад має багато умов і матеріалів, які вважаються необхідними для життя на планеті. Раніше цього року, наприклад, учені повідомили, що вони знайшли фосфати на Енцеладі – ще одна знахідка, яка підсилила надії, що він може бути населений.

Дослідження космосу - останні новини

Серце нашої галактики пульсує таємничим сигналом. Порівняно з деякими іншими галактиками, надмасивна чорна діра в центрі Чумацького Шляху не відрізняється особливою активністю. Вона не поглинає купу матеріалу та не викидає гігантські струмені плазми в космос, повідомило видання Science Alert.

Раніше вчені знайшли пояснення загадковим сигналам з глибокого космосу. На їхню думку, ці вибухи можуть бути результатом "зоряних землетрусів".

Вас також можуть зацікавити новини: