Російські пропагандисти зганьбилися фейком про “донат в ніс Зеленському” / фото ЦПД

Російські пропагандисти поширили черговий фейк про президента України Володимира Зеленського. Цього разу в мережу потрапило сфальшоване відео, де зображено стенд нібито на площі Мілана з фотографією глави держави та отворами у ніздрях. Через ці отвори, як передбачається, збирають пожертви для України. Відео проаналізували в Центрі протидії дезінформації та дійшли висновку, що воно є сфабрикованим.

"На одному з фрагментів чітко помітно, як пара поважного віку має неприродний вигляд, через непрофесійне використання програм для відеомонтажу. Також автор відео використовує різні контрасти для приховування сфабрикованості відеоматеріалу. Щоб замаскувати проведені маніпуляції з відеоматеріалом, також було зроблено багато склейок кадрів", – акцентували фахівці. 

В ЦПД наголошують, що просуваючи подібні фейки ворог намагається дискредитувати президента Зеленського та Україну загалом задля зменшення підтримки країн-союзників

Російські фейки про Зеленського - що треба знати

Упродовж більш як року повномасштабної війни російські пропагандисти поширюють фейки про Україну та президента з метою дискредитації всередині країни та за кордоном.

Наприклад, в березні 2022 року ворог оприлюднив фейкове звернення Зеленського із закликом до українців скласти зброю. Фейкове звернення поширювали через проросійські Telegram-канали та зламані ресурси. Також фіктивна заява глави держави пролунала в ефірі телебачення. 

В квітні 2022 року Центр протидії дезінформації попередив про плани окупантів запустити ще один фейк. Готувалося відео, у якому президент мав висловити негативне ставлення до українських міст, зокрема Маріуполя, де на той час тривали важкі бої. 

Крім цього, раніше цього року пропагандисти стверджували, що у Мілані нібито з’явилася інсталяція у вигляді людського носа, до якої веде доріжка з білого порошку, начебто присвячена Зеленському. Ця інсталяція дійсно існує, але стосунку до України та глави держави не має. 

Вас також можуть зацікавити новини: