Безглютеновий хліб на заквасці / фото ua.depositphotos.com

Білий, коричневий, цільнозерновий, просяний, багатозерновий - існує безліч видів хліба. Якщо ви думаєте про те, щоб замінити хліб здоровішою альтернативою, то хліб на заквасці може виявитися якраз тим, що вам потрібно.

Як і випливає з назви, хліб на заквасці - це хліб, який готується шляхом заквашування тіста за допомогою диких лактобактерій і дріжджів. Молочна кислота, яка використовується в процесі бродіння, надає тісту кислого смаку і покращує його якість.

Дієтолог Нупур Патіл у коментарі Health Shots розповів про переваги вживання хліба на заквасці.

Відео дня

Чи містить хліб на заквасці глютен

За своєю суттю хліб на заквасці не містить глютену, оскільки його зазвичай роблять із пшеничного борошна, що містить глютен. Однак процес бродіння при приготуванні закваски може зруйнувати деякі білки глютену, що потенційно полегшує його перетравлення для деяких людей з непереносимістю і чутливістю до глютену, каже експерт.

Експерти рекомендують споживачам завжди перевіряти етикетки і консультуватися з медичним працівником, якщо є сумніви в тому, як організм може відреагувати на закваску. Наприклад, він не підходить людям із целіакією.

Переваги хліба на заквасці для здоров'я

Вживання звичайного хліба справді приносить користь, але у закваски є своя унікальність, що робить її ідеальним вибором для людей із певними захворюваннями. Хліб на заквасці має низку переваг перед іншими видами хліба.

Закваска покращує засвоєння мінералів

Процес бродіння руйнує фітинову кислоту, сприяючи засвоєнню мінералів. Крім того, вона сприяє здоров'ю кишківника, створюючи різноманітний мікробіом.

Користь для кишківника

Молочнокислі бактерії, що містяться в заквасці, можуть покращувати травлення і зміцнювати імунну систему. Її повільна швидкість перетравлення може запобігти стрибкам цукру в крові, що робить її придатною для діабетиків.

У закваски унікальний смак і текстура

Хліб із закваски має унікальний смак і грубу текстуру, що відрізняє його від звичного нам хліба.

"Унікальний смаковий профіль і жувальна текстура сурдо-хліба привабливі. Крім того, дехто вважає його легшим для травлення через знижений вміст глютену", - каже експерт.

Багатий на вітаміни

Хліб із тіста, як правило, містить більшу кількість певних поживних речовин, таких як вітаміни групи В, залізо, цинк і магній, порівняно з іншими видами хліба. Крім того, поживні речовини в ньому краще засвоюються організмом завдяки низькому вмісту фітатів, що робить його одночасно легкозасвоюваним і поживним.

Більш тривалий термін зберігання

Ми всі переживаємо через короткий термін придатності звичайного хліба. Через це ми зазвичай поспішаємо з рецептами, щоб закінчити їх через коротший термін зберігання.

"Завдяки своїй кислій природі та наявності корисних бактерій, хліб на заквасці зазвичай має триваліший термін зберігання, якщо порівнювати з хлібом комерційного виробництва", - каже експертка.

Може допомогти в управлінні вагою

Хліб на заквасці містить певні метаболічно активні сполуки, які можуть посилювати відчуття ситості. Почуття ситості природним чином допомагає контролювати порції та вагу.

Краще для здоров'я серця

У хлібі з борошна більше клітковини, ніж в інших сортах хліба, що може допомогти знизити кров'яний тиск і зменшити ризик гіпертонії та серцевих захворювань.

Раніше УНІАН писав, що який хліб корисніший для шлунка.

Вас також можуть зацікавити новини: