М'ята має антибактеріальні, протигрибкові та антибіоплівкові властивості / фото ua.depositphotos.com

М'ята приносить користь здоров'ю безліччю способів, стверджують експерти та дослідження, пише realsimple.com.

Зазначається, що більша частина користі для здоров'я м'яти пов'язана з її рослинними сполуками і вмістом ефірних олій, включно з флавоноїдами, ментолом та терпенами. Цей унікальний розподіл поживних речовин надає цій рослині чимало доведених переваг.

М'ята - 7 головних переваг для здоров'я

Підвищує імунітет. Як зазначив дієтолог Раян Гейгер, м'ята зберігає клітини здоровими і захищеними від хвороб завдяки поліфенолам і флавоноїдам, що містяться в ній. Дослідження навіть виявили, що м'ята проявляє протиракову активність.

Відео дня

Підтримує здоров'я порожнини рота. М'ята не тільки освіжає подих, а й має антибактеріальні, протигрибкові та антибіоплівкові властивості, запобігаючи або допомагаючи лікувати низку проблем зі здоров'ям порожнини рота.

Сприяє поліпшенню здоров'я очей. Будучи хорошим джерелом вітаміну А, м'ята також сприяє поліпшенню здоров'я очей. Цей жиророзчинний вітамін відіграє важливу роль у кількох системах, необхідних для оптимального функціонування очей.

Покращує здоров'я мозку і якість сну. Дослідження 2018 року показало, що м'ята покращує когнітивні функції та знижує розумову втому. Тим часом дослідження студентів університетів, проведене у 2021 році, показало, що вживання перцевої м'яти покращує пам'ять і якість сну, водночас зменшуючи ознаки стресу та тривоги. А дослідження 2020 року пов'язало ароматерапію перцевої м'яти з поліпшенням якості сну в онкологічних хворих.

Сприяє здоров'ю кишківника. М'ята, особливо перцева, також сприяє поліпшенню здоров'я кишківника як релаксант гладких м'язів усього шлунково-кишкового тракту. Це віщує практично будь-які проблеми зі шлунково-кишковим трактом, від газів і здуття живота до закрепів і діареї. Крім того, дослідження засвідчили, що ця трава особливо корисна за симптомів синдрому подразненого кишківника.

Допомагає серцю і метаболічному здоров'ю. Оскільки м'ята багата на антиоксиданти, вона може допомогти запобігти хронічним захворюванням, як-от хвороби серця та діабет, зазначив дієтолог.

Підтримує здоров'я органів дихання. Частково це пов'язано з антибактеріальними та противірусними властивостями м'яти, що допомагають усунути причину будь-якого подразнення або інфекції дихальних шляхів або носових пазух.

Нагадаємо, раніше УНІАН писав, чи шкідливо пити каву натщесерце.

Вас також можуть зацікавити новини: