У несезон економною альтернативою свіжим ягодам стануть заморожені / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Ягода - один із найкорисніших продуктів рослинного походження, які ви можете їсти. Їхні яскраві відтінки є ознакою наявності безлічі антиоксидантів і флавоноїдів, які приносять користь для здоров'я.

Загалом, найпоширеніші ягоди, включаючи полуницю, чорницю, ожину, малину та журавлину, багаті такими важливими поживними речовинами, як вітамін C, фолієва кислота, клітковина та калій, пише eatthis.com.

Безліч досліджень показують, що ягоди допомагають знизити ризик серцево-судинних захворювань, деяких видів раку й деменції, діабету 2 типу, а також допомагають контролювати системне запалення, яке пов'язане з безліччю захворювань.

Відео дня

У несезон економною альтернативою свіжим ягодам стануть заморожені, які можна додати до своїх страв і закусок. То які ж переваги ви отримаєте, вживаючи ягоди щодня?

1. Покращиться якість вашого раціону

Ягоди є одними з найбільш багатих поживними речовинами продуктів рослинного походження, які ви можете включити у свій раціон. Журавлина, чорниця, ожина, малина і полуниця мають низьку калорійність і багаті численними вітамінами, мінералами та іншими біологічно активними сполуками, необхідними для здоров'я і профілактики захворювань.

Деякі з найбільш помітних поживних речовин у ягодах включають клітковину, вітамін C, фолієву кислоту, калій, марганець, вітамін K та поліфеноли, включаючи антоціани та дубильні речовини.

2. Ваш розум може залишатися гострим довше

Десятирічні дані показують, що ягоди здатні підтримувати нашу пам'ять і когнітивні функції в міру старіння. Ягоди є одним з основних харчових компонентів MIND-дієти, яка знижує ризик неврологічних порушень. Ця дієта рекомендує вживати ягоди не рідше двох разів на тиждень.

Вважається, що ягоди покращують здоров'я мозку, покращуючи його судинну функцію та зменшуючи запалення. Ягоди забезпечують нейрозахист за допомогою численних біологічних механізмів.

3. Рівень цукру в крові знизиться

Дослідження показують, що завдяки клітковині та іншим корисним біоактивним сполукам, присутнім у ягодах, вони можуть допомогти стабілізувати рівень цукру в крові та інсуліну, допомагаючи уникнути підвищення та зниження, які, як відомо, збільшують ризик розвитку метаболічного синдрому та діабету 2 типу.

Наприклад, вживання ягід під час їжі або перекусу разом з іншими вуглеводами може допомогти знизити рівень цукру в крові та інсуліну, а також покращити постпрандіальну гіперглікемію та гіперінсулінемію у дорослих із надмірною вагою або ожирінням та резистентністю до інсуліну.

Також, одне з досліджень, опубліковане в журналі Food and Function, показало, що чорниця допомагає регулювати рівень цукру в крові та знижує реакцію рівня цукру в крові після споживання вуглеводів у здорових молодих учасників дослідження.

4. Ви можете прожити довше

Інше дослідження, проведене дослідниками Гарвардської школи громадського здоров'я та опубліковане в журналі BMC Medicine, вивчило споживання більшої кількості флавоноїдів серед більш ніж 100 тисяч учасників і відзначило, що ті, хто споживав більше флавоноїдів, жили довше.

Чорниця виявилася одним із продуктів, найбільш сильно пов'язаних зі зниженням ризику смерті. Дослідники відзначили зниження ризику смерті на 5% на кожні 3,5 порції на тиждень. Автори припускають, що збільшення кількості продуктів, багатих флавоноїдами в раціоні, таких як чорниця та інші ягоди, може допомогти вам продовжити своє життя на кілька років.

5. Імовірно, ви зможете скинути вагу

Ягоди - відмінний варіант для тих, хто хоче схуднути і привести себе в тонус. Чашка свіжих ягід містить близько 60-80 калорій і чотири й більше грамів клітковини. Наприклад, в малині міститься 8 грамів клітковини.

Високий вміст клітковини в ягодах допоможе вам залишатися ситими, оскільки клітковина уповільнює травлення і знижує рівень цукру в крові. У порівнянні з іншими фруктами, ягоди містять менше натуральних цукрів.

6. Ви знизите ризик виникнення серцево-судинних захворювань

Ягоди вважаються корисними для серця завдяки корисним флавоноїдам, які вони містять, що, як показали дослідження, допомагають зменшити ризик розвитку серцевих захворювань. Вчені вважають, що концентрація антиоксидантів і поліпшення функції кровоносних судин є двома основними шляхами, за допомогою яких ці потужні суперпродукти знижують ризик серцево-судинних захворювань.

Згідно з дослідженнями, дієта, багата ягодами з антоціанами, значно знижує ризик ішемічної хвороби серця, серцево-судинних захворювань і смертності від серцево-судинних захворювань.

7. Ваші очі будуть здоровішими

Ягоди мають протизапальні властивості, які допомагають захистити очі від пошкодження ультрафіолетом.

Дослідження, опубліковане в журналі Nutrients, показало, що ягоди годжі збільшують щільність макулярного пігменту, що є біомаркером, пов'язаним зі зниженням ризику вікової дегенерації жовтої плями, основної причини сліпоти серед літніх людей. Ягоди годжі багаті зеаксантином, одним із основних каротиноїдів, присутніх у макулі, який допомагає боротися з окислювальним стресом від ультрафіолетового випромінювання.

Традиційні ягоди також допомагають захистити ваш зір, оскільки всі вони містять вітамін C та інші антиоксиданти, які допомагають захистити ваші очі з віком.

Як повідомляв УНІАН, раніше стало відомо, що станеться, якщо щодня їсти груші. Серед іншого, груші є чудовим джерелом вітамінів і мінералів. Вони допоможуть боротися з діабетом і навіть можуть запобігти деяким захворюванням серця.

Вас також можуть зацікавити новини: