В Україна за рік ціна черешні зросла на 229%, йдеться в дослідження сервісу Zakaz.ua / ua.depositphotos.com

На українському ринку серед ягід за рік найбільше підскочила в ціні черешня - на 229%. Наразі вона коштує 226 грн/кг, тоді як у липні 2022 року її ціна становила 69 грн/кг.

Про це йдеться в аналітичному дослідженні сервісу доставки продуктів Zakaz.ua, яке є в розпорядженні УНІАН. Також значно зросла ціна на журавлину. Ці ягоди у фасованому вигляді цьогоріч можна придбати за 121,50 грн (350 г), що на 73% більше, ніж рік тому.

Зокрема, зросли у ціні наступні ягоди: суниця - 129 грн за 125 г (на 34%), полуниця -194 грн/кг (на 62%), чорна смородина - 179 грн/кг (на 12%), аґрус - 97 грн за півкілограма (на 4%).

Відео дня

Проте на фоні динамічної статистики здорожчання, є ягоди, що, навпаки, подешевшали.  

"Так, наприклад, ще у липні 2022 року країну шокували рекордні ціни на малину, вартість якої підскочила в порівнянні з мирним часом майже втричі і на поличках супермаркетів у фасованому вигляді вона коштувала 198 грн за 250 г. Цього ж року ситуація значно ліпша. Вартість малини у липні 2023 знизилась на 67%. Наразі цінник на соковиту та корисну ягоду в середньому становить 62 грн за 250 г", - підрахували фахівці.

Також в порівнянні з цінами липня минулого року подешевшали: лохина - на 34% (309 грн /кг), ожина - на 45% (75 грн/250 г), червона смородина - на 10% (89 грн/кг), жимолость - на 8% (32 грн за 125 г) та червона слива - на 7% (120/кг). 

Кавуни та дині також вже з’явилися в магазинах, та поки, за словами аналітиків, їх купують не дуже охоче, бо сподіваються, що в серпні будуть нижчі ціни. 

"Наразі вартість кавуна у столичних супермаркетах у середньому становить 39,99 грн за кілограм, що на 29% вище, ніж у липні минулого року. Своєю чергою ціна на диню зросла на 15%. Цьогоріч жовтий баштан обійдеться в середньому у 89 грн за 1 кг, тоді як у липні 2022 року ціна становила 78 грн/кг", – йдеться в дослідженні.

Економісти зазначають, що ціноутворення на продукти пов’язано в першу чергу з війною та її наслідками – часткова окупація Запорізької та Херсонської областей, а також підступний теракт окупантів на Каховській ГЕС. Тому, наголошують аналітики, ціни на ряд товарів продовжують дорожчати.

Проте, за словами аграрних експертів, у поточному році дефіцит фруктів та ягід не очікується. Адже стосовно плодово-ягідних культур в Україні завжди було перевиробництво. Тому Вінницька, Чернівецька, Хмельницька, Дніпропетровська, Львівська та Полтавська області, які є найбільшими виробниками плодів та ягід, цілком зможуть забезпечити потреби країни. 

"Але їх вартість точно не буде низькою. На ціни впливає логістика, що значно здорожчала, вартість на пальне, зростання комунальних платежів та багато інших факторів", – наголосили фахівці.

Вони додали, що щодо дефіциту та вартості кавунів, то тут ситуація дещо складніша.

"Звичайно херсонських кавунів Україні не замінить ніхто, і розраховувати на низьку ціну цього року також не варто. Але урожай з центральної та частково південної України, дещо компенсує нестачу баштанних", – говорять експерти.

Вартість ягід в Україні - останні коливання ціни

Як повідомляв УНІАН, минулого тижня українські садівники озвучували ціни на малину в діапазоні 35-60 грн/кг, що в середньому на 27% дешевше, ніж наприкінці попереднього тижня.

Разом з тим з кінця минулого робочого тижня лохина в українських господарствах подешевшала в середньому на 20%. Наразі основні продажі цієї ягоди садівники ведуть по 80-150 грн/кг, тоді як ще тижнем раніше вони не згодні були відвантажувати лохину дешевше 100 грн/кг.

Вас також можуть зацікавити новини: