Зберегти молодість можна просто змінивши своє харчування / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Всі ми знаємо, як важливо стежити за тим, що ми їмо, щоб підтримувати себе у формі і вести здоровий спосіб життя. Але чи знаєте ви, що деякі продукти харчування здатні повернути час назад і повернути молодість, а також збільшити тривалість життя і поліпшити когнітивні функції.

Починаючи з темно-зелених овочів і закінчуючи бобовими, а також корисними оліями, існує безліч способів забезпечити себе необхідними поживними речовинами, щоб поліпшити стан шкіри і роботу мозку.

Горіхи та насіння

Горіхи містять білки, антиоксиданти, вітаміни, мінерали та ненасичені жири. А деякі з них мають ще й особливі властивості, що допомагають в боротьбі зі старінням. Наприклад, мигдаль містить вітамін Е, який захищає шкіру від ультрафіолетових променів, відновлює тканини і допомагає їй залишатися зволоженою, запобігаючи появі зморшок.

Відео дня

Волоські горіхи містять омега-3 жирні кислоти, які зміцнюють мембрани клітин шкіри і захищають її від сонячних променів, а бразильські горіхи - омега-3 жирні кислоти і селен, що підвищує еластичність шкіри. Горіхи є прекрасним доповненням до раціону харчування: вони сприяють зниженню когнітивних здібностей і втрати м'язової тканини в результаті старіння.

Доктор Майкл Мослі розповів, що горіхи - його улюблена закуска.

"Я намагаюся завжди мати різноманітні горіхи та насіння, включаючи мигдаль, кешью, бразильські горіхи, волоські горіхи, насіння соняшнику, кедрові горіхи, насіння чіа та кунжут. Для посилення смаку я вважаю за краще обсмажувати їх самостійно. Горіхи багаті клітковиною, що живить мікробіом, і є прекрасним джерелом корисних натуральних жирів. Я люблю їсти їх з кашею, і вони відмінний перекус", - поділився Мослі.

Бобові

Вони містять клітковину, білок, мінерали, складні вуглеводи, вітамін В і допомагають підтримувати когнітивні функції. Крім того, бобові містять антоціани та ізофлавони, які борються з передчасним старінням, викликаним ультрафіолетовими променями та запаленнями.

До бобових також відноситься сочевиця і нут, які сприяють виробленню колагену, який забезпечує здоровий і сяючий вигляд шкіри. Чорна квасоля, в свою чергу, багата антиоксидантами, які допомагають запобігти пошкодженню клітин.

Рослинні масла

Оливкова олія допомагає шкірі залишатися зволоженою, підвищує її еластичність, запобігаючи появі дрібних зморшок. Воно також багате антиоксидантами, які борються з вільними радикалами, що сприяють передчасному старінню.

На думку відомого британського дієтолога Вікторії Уіллс, оливкова олія вважається одним з найбільш корисних видів жирів.

"Оливкова олія також є одним з основних антиоксидантів, допомагаючи боротися з вільними радикалами - нестабільними молекулами, які можуть руйнувати клітини і грати роль у розвитку багатьох захворювань. Всі ці переваги добре відомі і документально підтверджені. А ось користь для зору менш відома, тому дане дослідження так важливо", - повідомила експерт.

Кокосова олія запобігає появі пігментних плям, а оливкова олія Extra Virgin містить сквален, який підвищує рівень зволоженості шкіри. Оливкова олія і масло авокадо сприяють зменшенню проявів хвороби Альцгеймера і недоумства.

Овочі

Овочі є важливим елементом будь-якої дієти, але в першу чергу слід звернути увагу на темно-зелені овочі. Вони містять велику кількість вітамінів А і С, мінералів, клітковини, нітратів і біоактивних речовин, які сприяють уповільненню когнітивного спаду і запобігають пошкодженню клітин. Шпинат багатий вітамінами А, С, Е і К, а також антиоксидантами, а водяний крес - вітамінами А і С, які нейтралізують вільні радикали, сприяючи зникненню дрібних зморшок.

Брокколі багата вітамінами C, K та антиоксидантами. Цей овоч сприяє виробленню колагену, який робить шкіру міцною та еластичною. Серед інших овочів, які слід включити у свій план харчування, є солодка картопля - батат. Його яскравий помаранчевий колір обумовлений наявністю в ньому антиоксиданту бета-каротину, який перетворюється на вітамін А і сприяє відновленню еластичності шкіри і оновленню її клітин.

Червоний болгарський перець, в свою чергу, містить велику кількість антиоксидантів і вітаміну С, що сприяє виробленню колагену. 

Фрукти і ягоди

Чорниця - фантастичне джерело вітамінів А і С. Вона містить особливий антиоксидант антоціанін, який захищає шкіру від сонця, стресу і забруднення, контролюючи запальну реакцію організму, що запобігає втраті колагену. Вона допомагає зменшити втрату зору і пізнавальних здібностей в результаті старіння.

"Хоча дослідження про користь чорниці для здоров'я не дають переконливих результатів, вона є фантастичним вибором в якості однієї з п'яти порцій фруктів і овочів в день. У них мало калорій і багато поживних речовин, в тому числі фенольних сполук, антиоксидантна здатність яких значно вище, ніж у вітамінів С та Е. Спробуйте додати їх в кашу на сніданок, включити в обід або змішати з нежирним йогуртом для приготування смачного десерту", - зазначила лікар-дієтолог і представник BDA Елісон Хорнбі.

Папайя також є суперпродуктом, багатим антиоксидантами і вітамінами A, C, K і E. вона також містить фермент папаїн, що має протизапальними властивостями, які допомагають в боротьбі зі старінням.

Ферментовані продукти

Ферментовані продукти створюються шляхом контрольованого росту мікроорганізмів і включають молоко та йогурт, закваску, вино, місо та комбучу. Всі вони мають антивікові, антигіпертензивні, протизапальні, антидіабетичні, антиканцерогенні та антиалергенні властивості. Суп місо, в свою чергу, містить велику кількість антиоксидантів, які запобігають появі ознак старіння.

Раніше УНІАН писав, що доктор Джефф Вінтернхаймер рекомендував вживати продукти, багаті антиоксидантами, адже вони можу полегшити біль у спині.

Вас також можуть зацікавити новини: