depositphotos.com

І сир, і йогурт - поживні та корисні молочні продукти, проте вони відрізняються за вмістом кальцію та пробіотиків. Який із цих продуктів корисніший і чи варто виділяти місце в холодильнику для обох - розповіли дієтологині порталу MarthaStewart.

"Коли справа доходить до білків, жирів і вуглеводів, грецький йогурт і сир практично рівні", - каже дієтологиня Джеймі Мок. Відмінності полягають у вмісті вітамінів, мінералів і пробіотиків.

Білок

"Завдяки інгредієнтам, здебільшого кисломолочним продуктам і солі, сир - це високоякісний білок, який можна використовувати для швидкого і легкого приготування страв або як корисний інструмент для досягнення вашої добової норми білка", - каже дієтологиня Емі Девіс. Залежно від марки, сир містить близько 12-15 грамів білка на порцію.

Відео дня

У звичайному йогурті міститься близько 8-12 грамів білка, тоді як у грецькому йогурті - близько 10-17 грамів. Грецький йогурт - повноцінне джерело білка, що містить усі дев'ять незамінних амінокислот.

Вітаміни та мінерали

І сир, і йогурт також містять приблизно однакову кількість кальцію, калію та вітаміну B12, хоча грецький йогурт трохи багатший.

"Їхня відмінність полягає у вмісті натрію і магнію: у сирі міститься майже в дев'ять разів більше натрію і вдвічі менше магнію, ніж у грецькому йогурті", - зазначає Мок. Девіс додає, що в одній чашці грецького йогурту міститься близько 75 міліграмів натрію, а в сирі - близько 680 міліграмів.

Пробіотики

"Йогурт виробляється з використанням живих і активних культур, які природним чином є джерелом пробіотиків, що підтримують здоров'я кишківника", - каже Мок.

При цьому магазинний сир або ферментується, або підкислюється. Деякі бренди використовують метод "прямого сквашування", підкислюючи молоко харчовою кислотою, наприклад, оцтом, тоді як інші додають бактеріальну культуру, отримуючи пробіотичний продукт. "Грецький йогурт із живими активними культурами містить корисні для кишківника пробіотики, тоді як тільки певні види ферментованого сиру містять ці корисні бактерії", - каже Девіс.

Жири

Жирний сир зазвичай має кремову текстуру і маслянистий смак, тоді як продукти зі зниженим вмістом жиру більш сухі та пікантні. Жирний йогурт також густіший і насиченіший, тоді як йогурт з одним або двома відсотками жирності може бути більш рідким, з кислим присмаком і крейдяним відчуттям у роті через нестачу жиру.

Найкращий вибір

Мок стверджує, що найбільш корисний вибір залежить від індивідуальних потреб і цілей.

"Загалом, простий знежирений йогурт або сир - корисний варіант для більшості людей. Однак тим, у кого підвищена потреба в калоріях і жирах, а також спортсменам високого рівня з великим тренувальним об'ємом, може бути корисно обирати жирні варіанти, щоб задовольнити свої енергетичні потреби", - каже вона.

Девіс каже, що у вашому раціоні є місце і для сиру, і для йогурту.

"Навіть якщо сир не такий поживний, як грецький йогурт, це однаково зручне і ситне джерело білка", - каже вона.

Раніше дієтологи розповіли, що корисніше для здоров'я серця - яйця чи сир.

Вас також можуть зацікавити новини: