
Уміння перевіряти склад магазинних продуктів стане в нагоді кожному. На жаль, не всі товари з супермаркету є якісними. Навіть продукція з позначкою "зроблено за ГОСТом" може виявитися фальшивкою.
Деякі недобросовісні виробники підробляють молочку. Є кілька способів, як перевірити сир на натуральність у домашніх умовах. Для цього не потрібне ніяке дороге обладнання.
Як визначити що сир поганий за допомогою йоду
Перевіряти продукт на наявність добавок українців навчила користувачка TikTok Nutriellaa з Харкова. Авторка купила дві марки молочки - нежирний сир "ЗвениГора" і 10%-вий "Хуторок".
Перша перевірка - на наявність крохмалю. Його вмішують у молочку для збільшення ваги та економії на виробництві. Ось як перевірити, чи справжній сир - потрібно капнути на нього кілька крапель йоду і почекати пару хвилин. Якщо продукт залишився коричневим, то все гаразд, а якщо посинів - у нього додали крохмаль.
Як показала Nutriellaa, зразок "ЗвениГора" успішно пройшов тест. А от "Хуторок" виявився підробкою, оскільки швидко став синім. У складі наявність крохмалю не вказано, що є обманом споживача.
Може здатися, що в додаванні крохмалю немає нічого страшного. Однак у людей із целіакією (непереносимістю глютену) така добавка викликає проблеми зі шлунком. Те ж саме стосується діабетиків - крохмальні вироби підвищують рівень цукру в крові. Таким чином покупець наражає себе на небезпеку і навіть не попереджений про це.
Як перевірити сир окропом
Другий спосіб полягає в розчиненні в гарячій воді. Цей метод допоможе зрозуміти, як відрізнити сир від пальмової олії.
Блогерка підготувала дві склянки з окропом і додала в кожну по ложці сиру. Експеримент показав, що продукт марки "ЗвениГора" відразу почала опускатися на дно, а вода з "Хуторком" помутніла. Через три хвилини в першій склянці вся сирна маса впала донизу, а в другій піднялася.
Nutriellaa пояснила, чи повинен сир розчинятися у воді. Якщо продукт якісний, то він не змішується з рідиною й одразу осідає. А за наявності шкідливих трансжирів спливає у вигляді "шапки". Річ у тім, що жири легші за воду, тому утворюють плівку на поверхні.
Це означає, що сир "Хуторок" містить пальмову олію або інші трансжири, про що виробник не попереджає у складі. А марка "ЗвениГора" пройшла експеримент.
Авторка відео відзначила іронію - підроблений сир містив позначку "ГОСТ", а справжній - ні. Ось чому покупцям не варто сліпо довіряти написам на упаковці.
Раніше українка також розповідала, як перевірити сметану на крохмаль.