Зазначається, що показують, що інші західні країни можуть бачити аналогічні закономірності серед своїх соціально свідомих громадян / фото ua.depositphotos.com

Дослідники-психологи з Фінляндії розробили систему оцінки, що допомагає виміряти прихильність людини до принципів соціальної справедливості, і зробили кілька несподіваних висновків, зокрема, щодо негативної кореляції між прогресивними ідеалами та рівнем щастя, пише New York Post.

Зазначається, що результати нового дослідження були опубліковані у Скандинавському журналі психології. Вони показують, що інші західні країни можуть бачити аналогічні закономірності серед своїх соціально свідомих громадян.

Старший науковий співробітник флагманського дослідницького центру INVEST при Університеті Турку, автор зазначеного дослідження Оскарі Лахтінен вказав на дискурс, який "прокинувся" в суспільстві, і назвав мету своєї роботи.

Відео дня

"Ці дебати здебільшого не містили даних, і тому можна вважати доцільним вивчити питання про те, наскільки поширені такі погляди. До дослідження не існувало надійного та дієвого інструменту для оцінки масштабів та поширеності цих поглядів у різних групах населення, тому я вирішив розробити його", - пояснив він.

Зазначається, що дослідження торкнулося питань інтерсекціонального фемінізму, критичної расової теорії, квір-теорії та інших відповідних академічних дисциплін, які визначають критичну соціальну справедливість.

Повідомляється, що в рамках дослідження спершу опитали 851 дорослих, більшість з яких були пов'язані з Університетом Турку. Після цього опитування розширили до більш репрезентативної національної вибірки в 5000 учасників.

Зрештою, їхня остаточна шкала критичної соціальної справедливості виявила кілька найпоширеніших істин людей, які "прокинулися":

  • "Якщо у білих людей у середньому рівень доходу вищий, ніж у чорношкірих, то це через расизм";
  • "Списки читання в університетах мають включати менше білих або європейських авторів";
  • "Мікроагресіям слід протидіяти часто й активно";
  • "Трансжінки, які змагаються з жінками у спорті, не сприяють захисту прав жінок";
  • "Нам не потрібно більше говорити про колір шкіри людей";
  • "Член привілейованої групи може перейняти риси або культурні елементи менш привілейованої групи";

Науковці вважають, що найбільш тривожним відкриттям став зв'язок між психічним здоров'ям і "пробудженням". Зазначається, що такі люди частіше стають нещасними, тривожними та депресивними.

Лахтінен застеріг від негайної екстраполяції своїх висновків на міжнародну аудиторію, особливо в західних країнах: "Шкалу необхідно буде перевірити на вибірках у США, щоб знати, як там проявляються ці погляди".

Нагадаємо, раніше було названо 9 ознак нещасних пар, які прикидаються закоханими.

Вас також можуть зацікавити новини: